Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bistra besked från finansminister Borg

/

Annons

Finansminister Anders Borg (M) hade lätt att hålla sig för skratt när han i går klev upp i riksdagens talarstol för att presentera och argumentera för innehållet i regeringens ekonomiska vårproposition. Den finansiella situation som vi nu befinner oss i är enligt Borg kanske den allvarligaste vi har sett under efterkrigstiden.

Trots att Sverige tillhör de länder som har skött sig bäst ekonomiskt det senaste decenniet drabbar krisen oss med full styrka. Skälet är att Sverige är oerhört beroende av exportindustrin, och när omvärldens efterfrågan på dessa produkter faller, och i vissa fall i det närmaste upphör, lamslås stora delar av vårt lands ekonomi.

Men den goda ordningen på statens ekonomi gör det lättare att hantera konsekvenserna av finanskrisen. Därför är det också oerhört viktigt att i så stor utsträckning som möjligt upprätthålla denna ordning i ekonomin.

Det gäller helt enkelt att prioritera vilka åtgärder man vill vidta.

Finansminister Borg var i går tydlig med vilken prioritering som regeringen gör. För det första att värna de offentliga finanserna. För det andra att värna kärnan i välfärden. Och för det tredje att arbetslösheten, som nu stiger kraftigt till följd av finanskrisen, inte tillåts att bita sig fast.

Därför lägger också regeringen de stora förstärkningarna i vårpropositionen till kommuner och landsting samt arbetsmarknadspolitiken. Enligt Borg blir det en kraftig uppgradering av arbetsmarknadsåtgärderna.

Det är helt rätt åtgärd att i det läge landet nu befinner sig i sjösätta en aktivare arbetsmarknadspolitik. Men det får för den delen inte resultera i samma typ av trubbiga, dyra och ineffektiva ams-åtgärder som socialdemokratiska regeringar brukar använda sig av.

Fast trots att regeringen satsar flera miljarder på aktiva åtgärder, och håller i beredskap att göra ännu mer, så var oppositionen som väntat långt ifrån nöjd. På sitt alltid lika charmanta sätt kritiserade Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesman Thomas Östros regeringen för att inte göra tillräckligt och för att göra det för sent.

Men Östros ska alltid ha "extra allt". Han drar sig inte för att kritisera regeringen för att inte anslå tillräckligt med resurser, samtidigt som han anklagar regeringen för att undergräva de offentliga finanserna och dessutom för att låna pengar för att sänka skatterna. Men hur kommer det sig då att Socialdemokraterna accepterat både det första och det andra steget av jobbskatteavdraget? Det är bara det tredje steget som man, åtminstone än så länge, motsätter sig.

Två saker kan vi utläsa av Östros argumentation. För det första så är det uppenbart att Östros och Socialdemokraterna uppfattar dina pengar som sina. När man sänker skatten tar man från staten, man låter alltså inte skattebetalarna behålla mer av sina egna pengar.

För det andra så kan inte Östros och Socialdemokraterna få ihop sin ekonomiska politik utan att kraftigt höja skatterna eller helt rasera statens finanser. Eftersom Socialdemokraterna har tänkt sig att bilda regering med Vänsterpartiet är det inte konstigt om bilden av Östros och Lars Ohly vid sedelpressarna uppenbarar sig. Men en ordentlig skattechock är nog ändå det troligaste scenariot om en majoritet av väljarna skulle få för sig att sitt förtroende i händerna på något av de tre partierna på vänsterkanten.

Tack och lov tyder de allra flesta opinionsmätningar på att svenska folket anser att regeringens sätt att hantera krisen är betydligt bättre än oppositionens. Låt oss hoppas att denna inställning håller i sig fram till tredje söndagen i september nästa år.

Mer läsning

Annons