Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bistånd inte ett påtryckningsmedel

Sverige kan inte lägga sig i andra länders rättsprocesser och det är inte aktuellt att använda svenskt bistånd för att påverka etiopiska myndigheter i fallet Fikru Maru. Det förklarade utrikesminister Margot Wallström (S) i riksdagens interpellationsdebatt.

– Vi ska fortsätta hålla kontakten med honom. Vi strävar alltid efter att bli bättre i hur vi hanterar frågor, säger Margot Wallström.

Utrikesministern kunde ge, det i hennes ögon glädjande, beskedet att Fikru Maru på nytt är kallad till domstolen den 7 april. Det förväntas då komma ett beslut i hans begäran om att målet ska läggas ner.

Margot Wallström pekade också på att hans fall tagits upp i olika sammanhang, exempelvis när statsminister Stefan Lövdén besökte Etiopien. Samtidigt framhöll Wallström att Fikru Maru får regelbunden läkarvård och medicinering för sin diabetes

Det var riksdagsledamot Désirée Pethrus (KD) som ställde frågorna på initiativ av partikamraten Margareta Sidenvall, Hudiksvall. När landets egna lagar säger att ingen ska hållas frihetsberövad i mer än två månader utan rättegång, är det då rimligt att en svensk medborgare hålls häktad i närmare två år utan att få sin sak prövad undrar Désirée Pethrus? Hon pekar på att Sverige ger bistånd till Etiopien och det är ett sätt att utöva påtryckningar.

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru som är anställd på Hudiksvalls sjukhus är en av ett sextiotal personer som åtalats i ett korruptionsmål riktat mot förre tullministern. Utrikesministern framhåller att det etiopiska rättsystemet lämnar mycket i övrigt att önska och att korruption är ett stort problem. En del av det svenska biståndet är riktat till insatser mot korruption. Det är önskvärt att Etiopien arbetar mot korruption och därför ska inte biståndet användas för att utöva påtryckningar i fallet Fikru Maru förklarar utrikesminister Wallström. Pethrus var inte nöjd med svaret.

– UD bör ta en diskussion om biståndet med den etiopiske ambassadören. Kom ihåg att människor har dött när batteriet i deras pacemaker tagit slut och Fikru Maru varit förhindrad att hjälpa dem, säger Désirée Pethrus.

Om utrikesministern såg positivt på händelserna kring Fikru Maru så gäller det inte dottern Emy som är läkare i Hudiksvall.

– Hon är insatt i händelserna sedan ett par månader tillbaka. Vi har varit med i snart två år och sett hur dörrar har öppnats och stängts. Vi litar inte på något förrän Fikru är fri, säger Emy Maru.

På fredagen svarade åklagaren i fyra korta rader om sin syn på Fikru Marus begäran att målet läggs ner och åklagaren motsätter sig det. Domstolen tar ställning i den frågan den 7 april.

– Möjligheten att målet läggs ner är liten, eftersom det skulle försvaga målet mot tullministern, säger Emy Maru efter fredagens interpellationsdebatt.

Se hela debatten här.