Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bistå de utfrysta vittnena

I september 2013 innehöll tidningen ett reportage om Jehovas vittnens utfrysningsbeteende. Tack till reportern Erik Jersenius och övriga som gjorde det möjligt att få denna insyn i vittnenas verksamhet.

Syftet med att föra fram detta i ljuset var att allmänheten skulle kunna få en uppfattning om hur det kan vara i en sluten organisation. Framför allt behöver vägen öppnas för att kunna bistå dem som blir offer för utfrysning.

Det är svårt att förstå hur man kan förvandlas så att man kan behandla till och med sina barn på ett så grymt sätt. Vad kan det vara för krafter som utvecklar sådan tilltro till en organisation så att den slår ut kärleken till ett eget barn? Tydligt är att dessa människor behöver hjälp för att kunna förändra det tänkande deras slutna liv har format.

Genom egen erfarenhet har jag kommit detta så nära att jag känner mig oskiljaktigt förenad med dem som får utstå dessa svårigheter. Därför är jag beredd att, med de möjligheter jag har, verka för rättvisa och medmänsklighet. Målet är att få ansvariga att träda fram offentligt och redogöra för sin lära och svara på frågor. Tillfällde till det ges här.

Enligt bibeln är broderhat det samma som mord (1 Jeh. 3:15). När därför en anda av hårdhet synes utveckla sig på bekostnad av empati och samvetsbetänkligheter, är det därför mycket allvarligt. Det är därför nödvändigt att organisationen omedelbart förklarar sin inställning, inte enbart genom hänvisning till bibelställen, utan grundligt redogör, med bibeln som stöd, varför man menar sig ha rätt till denna påverkan. Den framträdande bibliska egenskapen resonlighet kräver det. (Flp 4:5).

Att bemöta människor som i sin förtvivlan ropar på hjälp med en attityd som kan uppfattas som arrogant är inte vad man förväntar av en organisation där ledningens signum är att vara omdömesgill. (Ordspråksboken 21:13). Med sådant handlande kan man framhålla sin makt, men knappast bli till ära för en resonlig, kärleksfull och medlidande Gud.

Min vädjan till alla berörda är att inte uppfatta detta som ett påhopp på organisationen, utan som att vi blivit upphunna, och att vi bör stanna upp och tänka efter vart vi är på väg. Det kommer att krävas mycket, men vad finns det för alternativt?

Stig Persson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel