Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biskopen visiterar Bollnäs och Rengsjö

Ragnar Persenius, sedan 2000 biskop i Uppsala stift, gästar svenska kyrkan i Bollnäs–Rengsjö den här veckan.

Biskopen är ute på visitation och vi fick några ord med i honom på familjecentrum på Gärdet.

Biskopsvisitationer sker regelbundet, med några års mellanrum. Under visitationen redovisar församlingarna sina verksamheter och man berättar också hur man mår ekonomiskt.

Men visitationerna är mer än så. Förutom rent kyrkliga rum besöker biskopen med följe en rad olika ställen och aktiviteter där Svenska kyrkan också finns med på ett hörn. Som fritidsgården Gumpels och familjecentrum i Bollnäs.

- Förr i världen handlade visitationerna mest om kontroll, numera tittar vi mer på de resurser och möjligheter de olika församlingarna har. Och framtidsfrågorna har blivit allt mer viktiga, säger Persenius.

Visitationen inleddes i måndags, då biskopen träffade präster och diakoner för enskilda samtal och det gjorde han även dagen efter. Den avslutas i dag, torsdag, och på programmet står bland annat ett samtal om kyrkan och församlingslivet i Bollnäs församling.

Redan den 11 september återvänder Ragnar Persenius till Bollnäs, för att hålla visitationshögmässa i Bollnäs kyrka. Deltar i den gör även kyrkoherde Lena Wängmark och kontraktsprost Lars Nilsson.