Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birger vill hålla sig sysselsatt

/

Vedhuggning, cykling, skidåkning och snickerier. Birger Henriksson ligger inte på latsidan, sina 90 år till trots.

Annons

Birger Henriksson är född i Lingås i Skärsås som näst äldst i en syskonskara på fyra.

Pappan var arrendator åt Iggesund och hade ett litet jordbruk med kor och hästar.

Birger har jobbat i skogen hela sitt liv, han började som skogsarbetare i unga år.

Kanske var det jobbet i skogen som gav honom hans starka fysik, eller det faktum att han vintertid fick åka skidor till skolan i Skärsås. Vilket det än var, så kom Birger att bli en framstående skidåkare, och tillsammans med Dalle Johansson och Sixten Gunn bildade de en svårslagen trio.

Under tio år, 1951 till 1961, var Birger med och vann 34 lagguld för Delsbo IF.

Bästa sparringpartnern var Dalle Johansson.

– Vi var goda vänner och vi tränade tillsammans. Dalle låg ett steg före hela tiden. Det var ibland någon gång som jag kunde slå honom, säger Birger.

Favoritdistanserna var 30 och 50 kilometer.

Skidåkarkarriären sträckte sig över cirka tolv år. Sen låg han lite lågt med tävlingsåkandet ett tag, men när han gick i pension tog han upp skidåkarkarriären igen, och åkte internationella tävlingar för skogsanställda.

Som pensionär har han tävlat i Österrike, Tyskland, Frankrike, Italien och Finland, och kom på pallen varje gång.

För det mesta åkte han bara vanliga skidlopp, men vid ett tillfälle, i Österrike, ställde han upp i 11 kilometer skidskytte – och tog guld. Trots att han inte ansåg sig särskilt bra på skyttedelen.

– Jag fick en straffrunda den gången, men jag hade bra skidor så jag kunde hålla undan ändå.

Nu tar han det lite lugnare i skidspåret, men han har åkt Svågaloppet flera gånger, och det brukar bli nån mil varje gång. Men han har aldrig anammat skejtstilen, utan åker klassiskt.

Sommartid håller Birger Henriksson igång med att cykla, och så hugger han hela vinterns vedförråd. Det händer att han lånar en vedklyv, men i regel klyver han med yxa.

När Birger var i 15-årsåldern började han spela dragspel, och spelade i ungefär tio år. Men på äldre dagar fick han tillbaka spellusten och köpte ett dragspel av Pelle Söderkvist i Hudiksvall. Nu spelar han med PRO-kören i Bjuråker varje tisdag, tillsammans med andra spelmän brukar de åka runt på olika ställen och spela. Och vid Bjuråkersstämman brukar Birger gå med från kyrkan i uppspelningen. Han har även skött spånhyveln på stämman och varit med och slåttat.

Han är självlärd snickare. Det ligger lite i släkten, en morbror åt honom var en väldigt duktig snickare. Och vore det inte för att han valde skogsarbetet, hade han säker kunnat försörja sig som snickare.

För det finns mycket projekt att hugga in på när det handlar om snickerier. Närmast ska altanen lagas.

– Men det finns mycket annat att syssla med om man har gård och stor tomt, konstatera Birger. Både hemma och på stugan vid Stora Grundsjön i Ånge har de potatisland, så de håller sig med potatis hela året.

Stugan ärvde makan Eivor efter sin farbror, och sedan dess har Birger rivit alla gamla byggnader och satt upp nya.

– Han måste ha något att göra, annars blir han tokig, säger makan Eivor.

– Det är skönt att ha lite sysselsättning. Det finns många dagar numer när man är pensionär.

Annons