Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biohuset kan bli garage

Ett alternativ vore att riva biograflängan och omvandla den frigjorda tomtmarken till parkeringsplats för den nybyggda Konsumbutiken eller att bygga om fastigheten till ett efterlängtat kallgarage för tågresenärers fordon.

Den städse klåfingriga kommunledningen i Bollnäs med kommunalråden Olle Nilsson-Sträng (S) och Evy Degerman (C) förnekar sig aldrig. I en stort uppslagen artikel i Ljusnan redogör den grävande journalisten att man uppmärksammat hur kommunalpolitikerna beviljat sig själva miljonbonusar helt utanför Kommunallagens regelverk. Även om artikeln publicerades den 1 april tänker man osökt på att ingen rök uppkommer utan eld.

Dagen efter publiceras i samma tidning att dessa båda politiker fortsätter att agera i kommunallagens gråzoner eller strax utanför. Efter att ha avvisat en bidragsansökan från biografföreningen i Kilafors i februari glider man nu förbi regelverket som vore det en slalomport i Bollebacken och förbinder sig redan nu att i samband med budgetarbete för nästa år anslå medel till en renovering.

Av skattebetalarnas medel vill man utlova ett bidrag på 1 200 000 kronor, för att på så sätt förmå Boverket att anslå 2 000 000 kronor. Ett bidrag från Bollnäs kommun strider uppenbart mot kommunallagen. Vågar man hoppas på att kommunledningens ständige häcklare Thomas Tidholm kommer att ingripa med en överklagan av det rättsvidriga beslutet?

Biografteatern, denna barackliknande biograflänga utan några som helst arkitektoniska kvaliteter är således föremål för tiggerier av några Kilaforsnostalgiker som i god socialdemokratisk anda vill att andra än de själva ska bidra med hela 4 miljarder kronor till en upprustning och tillbyggnad. Opportunistiska svepskäl som satsning på nya näringar (!) och sysselsättning (!) kryddar anrättningen.

I själva verket är biograflängan ful redan från början och ombyggnationen i början av 1940-talet har knappast givit fastigheten förutsättningar att i en framtid kunna förklaras som byggnadsminne över en svunnen tid i Kilafors. En beräknad första ombyggnationskostnad, till största delen finansierad av skattemedel, på hela 4 millioner kronor på en byggnad vars marknadsvärde bara torde vara bråkdel därav är att betrakta som renodlat ekonomiskt vansinne.

Det finns redan flera alternativa konsertrum, till exempel Hanebo kyrka eller rentav Kilafors herrgård, eller varför inte på Bollnäs folkhögskola, vars vackra Balderssal inte är fullt utnyttjad. Ett alternativ vore att riva biograflängan och omvandla den frigjorda tomtmarken till parkeringsplats för den nybyggda Konsumbutiken eller att bygga om fastigheten till ett efterlängtat kallgarage för tågresenärers fordon.

Skattebetalare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel