Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biodlingar viktiga för samhället

När Norrtullkyrkan anordnade sopplunch bjöds det också på föreläsning. Sune Söderqvist från Trönö fanns på plats för att berätta om biodling.
– Folk frågar om jag inte blir less på att hålla på med bin, men det blir faktiskt roligare för varje år, säger han.

Sopplunchen på Norrtullkyrkan gick under temat Klimatsmart. Onsdagens gäst var biodlaren Sune Söderqvist från Trönö, som har sysslat med biodling i snart 25 år.

Han har flera bisamhällen runt om i Trönö och förklarar att bin är oerhört viktiga för samhället, inte bara genom sin honungsproduktion utan också genom sin pollinering av växter. Hela 76 procent av all livsmedelsproduktion är direkt eller indirekt beroende av biets pollinering.

– Så då förstår man hur viktiga de faktiskt är. Albert Einstein sa en gång att om alla bin dör ut så har människan bara fyra år kvar att leva. Jag vet inte om det är sant, men det är värt att tänka på, säger han.

I ett bisamhälle kan det finnas så många som 60 000 bin, men under vintern krymper antalet vanligtvis till cirka 10 000. Varje säsong producerar de i snitt 30 kilo honung per samhälle.

Tyvärr är bidöden hög, och antalet bisamhällen minskar kraftigt över hela världen. Förra vintern dog nästan en femtedel av alla bin i Sverige på grund av den stränga kylan.

– Men vi lantbrukare är också en stor bov i sammanhanget på grund av alla de bekämpningsmedel vi använder i arbetet, förklarar Sune Söderqvist.

Han berättar att många uppfattar bin som elaka och aggressiva. I själva verket är bistick ovanliga och de sticks bara när de känner sig trängda.

– Sedan dör de. Så det går ju egentligen emot deras natur att sticka någon. Själv blev jag stucken för ett år sedan, och innan dess var det tre år sedan.

Att driva en biodling är inte heller så svårt som man kan tro. Sune tycker att alla som vill göra en insats för miljön ska skaffa en biodling.

– Och vill man inte göra det själv kan man gå i hop några grannar tillsammans, säger han.