Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biodlarföreningen bjöd in till stort kalas för att fira 100 år

På Tjärnvik gård var det 100-årskalas under lördagen när Biodlarföreningen i Söderhamn firade sin födelsedag. Samtidigt hölls en skördefest på gården, som tillsammans lockade många besökare.

Året var 1916 när Biodlarföreningen i Söderhamn föddes. Nu, 100 år senare, är det dags för jubileumsfest. Samtidigt som Tjärnvik arrangerade sin skördefest hölls kalaset där allmänheten var inbjuden.

Läs mer: LRF Söderhamn fick 25 000 kronor när de utsågs till bäst i landet – pengarna går tillbaka till medlemmarna

Biodlarföreningen visade upp sin nytillverkade bi-infogård och berättade om hur det är att ha en biodling. I bi-infogården fanns ett samhälle bin uppställt som också kommer att stå kvar över vintern.

– Tanken är att visningsgården ska vara nära till barnen så de kan komma hit och titta på bina och se hur det går till. Och så har vi köpt in barnslöjor som de kan använda när de kommer hit, säger Sune Söderqvist, ordförande i biodlarföreningen.

Vid biodlingen berättar Gunnar Olsson hur det ser ut på insidan av en kupa, hur det är att ha bin och på vilket sätt de gör nytta.

– Intresset för det här har ökat. Folk hör hur viktigt det är med bin och humlor så vill de väl hjälpa till att ha kvar dem. Sedan är honungen en biprodukt man får med, säger han.

Läs mer: Ny utbildning i ekologisk odling har börjat: "Det finns alltid mer att lära"

Föreningen har nästan 30 medlemmar som brukar samlas för att prata om deras odlingar.

– Vi träffas och surrar, bland annat för att utbyta erfarenheter och till exempel prata om hur man behandlar sjukdomar, som varroa, säger Gunnar Olsson.

Varroa är en parasit som livnär sig på biet och kan försvaga det, vilket kan göra så att biet drar på sig andra sjukdomar eller dör i förtid. Om ett samhälle drabbas av viruset börjar bina flytta ut och lämna kupan. I föreningen har många förlorat samhällen på grund av parasiten. Gunnar Olsson förlorade två förra vintern.

– Det finns olika sätt att behandla det på, och det är viktigt att alla gör det. Annars flyttar bina från en kupa till en annan och smittar den med, säger han.

På plats för dagen var även Stugsunds musteri som hade tagit med nypressad äppelmust. Vid ett stånd fanns ekologiska grönsaker som skördats på gården och biodlarna sålde nyslungad honung.

Sven-Ulrich Ohlsson, ordförande i LRF Söderhamn, var dels på gården för att prata om lokalproducerad mat tillsammans med föreningen Närjord, men också för projektet Matvärlden. I projektet tar han med nysvenskar på Landsbygdssafari. Under förmiddagen kom en buss med 35 personer och på eftermiddagen kom ytterligare 50 stycken på besök.

Läs mer: Restaurang med närodlat öppnar i Söderhamn: "Tanken är att gå runt utan bidrag"

– Först går vi runt på gården och provar lite grödor och sedan tar Anders Persson med dem ut i skogen en stund, säger han.

Landsbygdsafarin har redan anordnats under en dag för två veckor sedan, och under lördagen blev det andra och sista tillfället.

– Det har varit väldigt lyckat. Vi har pratat om vad vi gör här i Sverige och jämfört med vad man gör i deras hemländer. Några personer tyckte det varit jätteroligt och har följt med under flera tillfällen, säger Sven-Ulrich Ohlsson.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!