Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biobränsle är hett

I takt med att kol och olja fasas ut ökar efterfrågan på biobränsle. På Mellanskog har man till och med anställt en bränsleinspektor vars uppgift är se till att det finns tillräckligt med flis till värmeverken.
- Efterfrågan ökar hela tiden, säger Jonas Olinder.

Även om Jonas Olinder är nyanställd som bränsleinspektor har han år av erfarenhet inom skogsnäringen. Redan 1989 började han jobba åt Mellanskog.
Men eftersom han själv eldar med flis där hemma på gården och ser fördelarna med biobränsle lockades han av att söka den nyinrättade tjänsten.
- Det är ett spännande jobb och efterfrågan ökar hela tiden. I dag är det många värmeverk som har gått över till att elda med flis, säger han när vi sätter oss i bilen för att åka till Bergvik för att titta på en skördare som avverkar klena träd som uteslutande används till bränsle.
Inom Mellanskog är det dock grot, grenar och toppar från slutavverkad skog, som är den stora inkomstkällan och som genererar mest flis.
Tittar man på ett nyavverkat hygge i dag ser man oftast de stora, inte allt för vackra högarna med kvist och toppar. Det är det som ska bli biobränsle och när virket torkat tillräckligt kommer det dit en lastbil och flisar virket direkt på plats – för att därefter fortsätta direkt till värmeverket. Enkelt och effektivt, säger Jonas Olinder om processen.
- I de södra delarna av landet är det här en metod som använts länge och i stor utsträckning. Träden ska växa på bördiga marker, är det allt för magert måste man nämligen lämna kvar grenarna för att förbättra marken.
Titta där, säger Jonas plötsligt och pekar på en åker mellan Rengsjö och Mo. Där ligger en lång rad av virke av det klenare slaget. Där har Henrik Norgren helt nyligen gått fram med sin skördare, den maskin vi är på väg att titta på.
- Det sitter ett klippaggregat längst fram på kranen som klipper av och smidigt och lätt tar flera klenare träd åt gången. Maskinen lämpar sig mycket bra efter vägkanter och åkermarker där det behöver bli rent från busk och sly, säger Jonas Olinder.
Skördaren har dock fler egenskaper än så ska det visa sig. Men resten av bilresan använder vi till att prata energi. Om varför skogsbolagen lägger ner tid och kraft på att mala ner träd till flis.
Att det finns pengar att göra är en självklarhet.
En annan är EU:s energipaket som innebär att år 2020 ska 20 procent av den totala energiförbrukningen bestå av förnybar energi, klimatutsläppen ska ha minskat med 20 procent och biodrivmedlen utgöra tio procent av energiförsörjningen. Och då måste skogsbolagen ta sitt ansvar.
- För vår del handlar det även om att informera skogsägarna om hur skogen bör hanteras och vad som är det bästa alternativen. Om du bara visste vad röjningsarbetet har blivit eftersatt, men där finns det pengar att tjäna, konstaterar Jonas.
I en skogsdunge alldeles intill köpcentrat Variant i Bergvik ser vi plötsligt traktorn som tycks lyfta upp hela buketter med träd samtidigt för att senare lägga ned dem i högar på marken. Snabbt och effektivt. Precis som Jonas säger.
Henrik Norgren kliver ur och kommer fram och hälsar tillsammans med borderterriern Grim som är hans trogne följeslagare i skogen.
Han berättar att han är ensam i landskapet om att ha en klippare monterat på ett skördarchassi.
- Tidigare körde jag en vanlig gallringsskördare, men sedan i oktober har jag ägnat mig åt det här. I dag arbetar jag åt både privata skogsägare och skogsbolag, berättar Henrik Norgren.
Och eftersom klippaggregat lämpar sig väl för busk och sly så är det ett effektivt vapen för att rädda eftersatta röjningsbestånd. Själv säger han att det är längden på kranen som gör att han kommer åt bättre, medan styrkan med aggregatet är att det kan samla ihop flera träd åt gången. 300 000 kronor har han investerat i den makalösa manicken.
- Fortfarande är metoden så ny för att alla ska känna till den, men jag är helt övertygad om att biobränslet har kommit för att stanna. Med det här aggregatet han jag ta allt från minsta lilla kvist till en stam på 40 centimeter.
De pratar och gestikulerar. Berättar om hur viktigt det är att skogen röjs i rätt tid för att den ska växa sig stark. Det är där de själva kommer in i bilden. Jonas Olinder som ska utveckla sortimentet av biobränsle och samtidigt ge råd om vad det kostar och vad det ger skogsägarna.
Allt medan Henrik Norgren är en av utförarna.