Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilvrak ett svårtlöst problem

Bilägaren ansvarar ekonomiskt för sin bil när den ska skrotas. Ändå står det bilar ute i naturen och efter vägarna. - Tyvärr är inte lagen anpassad efter verkligheten, säger Bertil Nenzén, driftsledare på Vägverket region mitt.

Annons

Oansvariga bilägare och biltjuvar lämnar skrotbilar i naturen och efter vägarna. Kommunerna och Vägverket måste sedan se till att vraken tas bort. Det kan dröja länge innan ägandet och värdet på bilen har bestämts.

- Problemet är att lagen säger att man inte kan flytta på andra människors egendom hur som helst. Därför måste vi få tag på ägaren. Den försöker vi därför leta reda på då. Lyckas vi med det är det ju inget problem, då är det ägarens ansvar att ta bort bilen. Men det lyckas man inte alltid med, det kan vara svårt. Ibland är skyltarna exempelvis borta. Det gör att bilen kan bli stående upp till kanske en och en halv månad medan vi går genom våra steg för att hitta ägaren. Lyckas det ändå inte brukar vi på Vägverket försöka registrera bilen på oss och sedan skrota den, säger Bertil Nenzén.

En övergiven bil förvandlas fort till ett utbränt vrak. Förfallet inleds direkt när bilen lämnas någonstans efter vägen och blir stående. Efter några dagar är den sönderslagen och plundrad och sedan dröjer det inte länge förrän någon har tuttat eld på den.

- Det är vanligare att bilarna hamnar vid sidan av de stora vägarna, snarare än de mindre. Oftast är det nämligen så att det är någon som stulit och sedan lämnat och då brukar man åka på de större vägarna, säger Bertil Nenzén.

Bilbärgare hämtar bilarna och fraktar dem till en godkänd bilskrot. Sedan bilskrotspremien togs bort för några år sedan hamnade fler skrotbilar i naturen. Bilägarna är kostnadsansvariga och kommunen skickar räkning. Betalas inte räkningen blir det inkasso.

Bilproducenterna har ett gemensamt mottagningsnätverk för skrotbilar som heter skrotabilen.se. Bollnäs, Ovanåker, Söderhamn och Ljusdals kommuner är med i nätverket. Skrotabilen.se hämtar och transporterar bilen till en bilskrot för en kostnad av 500 kronor.