Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biltvätt på rätt sätt är fokus i helgen

I helgen bedrivs en kampanj för att uppmärksamma bilägare i Sverige på hur man tvättar bilen för att inte skada miljön.

Mittsverige Vatten anordnar nu i helgen Stora biltvättarhelgen där Nordanstigs kommun är en av de delaktiga kommunerna. Syftet är att inspirera svenska bilägare att tvätta sina bilar på ett sätt som minskar giftiga utsläpp i naturen.

Mer än en fjärdedel av Sveriges bilägare tvättar sina bilar på gatan trots att de flesta vet att det finns andra sätt som är bättre för naturen. Magnus Wiklund som är informationsansvarig på Mittsverige Vatten tror att flera faktorer kan ligga bakom det.

– Alla har kanske inte möjlighet eller ekonomi för att tvätta någon annanstans. Men ofta handlar det nog också om okunskap och att man tänker att man själv inte kan göra skillnad, säger han.

När man tvättar bilen på gatan eller andra asfalterade ytor rinner det smutsiga vattnet ofta ner i brunnar. Det i sin tur rinner ut i sjöar och hav som inte mår bra av föroreningarna. Det bästa är att åka till en biltvättsanläggning eftersom de har egna reningsverk som renar det smutsiga vattnet. Allra bäst för miljön är det om man dessutom väljer en anläggning som är miljömärkt och det är bra om man använder miljömärkta tvättprodukter. Om man inte har möjlighet att ta sig till något sådant ställe, är det bättre att rengöra sin bil på gräs eller grus, än på asfalt, då vattnet stannar i jordlagret och inte rinner ner i vattnet.

– Vi hoppas på att kunna uppmärksamma det här så att fler kommer att tvätta på rätt sätt, säger Magnus Wiklund.