Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigt chip flyttar in datorn i TV:n

/

Äntligen bygger tv-tillverkarna in tunna klienter i tv-apparaterna.

Annons
Äntligen bygger tv-tillverkarna in tunna klienter i tv-apparaterna. Det betyder att du nästan gratis kan få en komplett dator även i vardagsrummet.

Visst bygger tillverkarna in rätt mycket extra funktionalitet i tv-apparaterna nu för tiden. Det handlar framför allt om uppspelning av film och bilder samt anpassade kanaler mot tjänster online som Youtube.

Men i ärlighetens namn står sig dessa inbyggda tjänster slätt jämfört med de möjligheter en riktig dator ger. Därför väljer många att ställa en dator bredvid sin tv för att enkelt kunna läsa mejl, surfa eller se på nedladdad film. Men en extra dator kostar pengar och det är inte alla som vill ha en åbäkig högröstad maskin på vardagsrumsgolvet.

Tunna klienter
Det är här de så kallade tunna klienterna kommer in. Begreppet tunna klienter har funnits i princip sedan datorernas barndom och innebär att datorn egentligen bara är en terminal. Själva datorkraften hämtas någon annanstans ifrån. Den stora poängen är att flera tunna klienter kan dela på en server och därmed utnyttja processorn på ett effektivt sätt.


Tunn klient i form av extern box som ansluts till monitor eller tv. Nu kommer chip för inbyggnad vilket tillåter tunna klienter i en mängd olika produkter.

NComputing är ett företag som specialiserat sig på tunna klienter. Idag kan man köpa en liten box för cirka 70 dollar som ansluts till en skärm, tangentbord, mus och nätverk. I nätverket finns även datorn som distribuerar ut datakraften till den tunna klienten. Även om hastigheten i nätverket inte tillåter snabba spel fungerar den här lösningen alldeles utmärkt för de flesta inte fullt så krävande applikationer. Prestanda kan liknas vid en netbook och känslan är att du har en egen dator framför dig, inte bara en liten del av en delad lösning.

Inbyggt i tv:n
Men varför inte bygga in den tunna klienten direkt i tv:n? Det är faktiskt på gång då NComputing har tagit fram ett chipet "Numo" som tillåter olika tillverkare bygga in funktionalitet för tunna klienter i princip vilken hårdvara som helst. Närmast tillhands ligger ändå förstås skärmar och tv-apparater. Via USB-anslutningar ansluts tangentbord och mus och via ethernet levererar en vanlig persondator processorkraft så att man kan köra exempelvis Windows 7 och i stort sett vilka program man vill i vardagsrummet.

Tillverkaren LG har redan aviserat att det kommer en datamonitorer med stöd för tunn klient inbyggt utan större merkostnad. Det betyder att hushåll som redan har en dator kan få ytterligare en arbetsstation till kostnaden av en monitor. I förlängningen kommer vi sannolikt få se den här lösningen inbyggd även i tv-apparater men också i digitalboxar, e-boksläsare och mediaspelare.

Kolla in videon där NComputing förklarar hur tekniken fungerar: 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


/Andreas Liebert

Prylportalen.se

Mer läsning

Annons