Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Billigare värme i Söderhamn

Det är billigare att bo i Söderhamn än i någon annan hälsingekommun. Åtminstone sett till avgifter för el, värme, vatten och sophämtning.

Det slår en årlig undersökning fast.

Varje år genomför bland annat Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna en undersökning som resulterar i Nils Holgersson-rapporten. Där jämförs alla Sveriges kommuner med varandra utifrån en bostadsfastighets kostnader för el, värme, vatten och sophämtning.

Och priserna varierar stort överlandet. I Söderhamn är kostnaden 301 kronor per kvadratmeter i det exempelhus som Nils Holgersson-gruppen använder som modell för sina jämförelser. Det placerar kommunen på plats 108 vid en rankning vilket är bäst av alla hälsingska kommuner.

Det är det kommunalt helägda Söderhamn nära som står för leveransen av el, värme, vatten och sophämtning i kommunen.

– Våra priser baseras på lite olika saker, men mycket bestämt av vilken investering vi har gjort och våra kostnader som till exempel bränslepriser, säger Monica Granlund, vd på Söderhamn Nära.

Som exempel tar hon Söderhamn Näras kraftvärmeanläggning. Bolaget har investerat pengar i anläggningen och de priser som Söderhamn Nära tar ut för värmen de levererar motsvarar investeringarna.

– Vi tar inga överpriser, utan tar bara betalt för den anläggning som vi redan har investerat i, säger Monica Granlund.