Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bill Browders kampanj för rättvisa har nått Sverige, dags att inför Magnitskijlagen

Fem länder har genomfört Magnitskijlagen. Det är en lagstiftning som riktar sig mot internationella människorättsförbrytare, deras pengar och resemöjligheter. Sverige kan nu bli det sjätte landet. Ett blocköverskridande initiativ bjöd i veckan in Bill Browder, som vigt sitt liv åt frågan som döpts efter hans mördade advokat, till riksdagen.

– Vi är i ett tidigt skede. Jag fick dock ett väldigt bra mottagande, åt lunch med flera riksdagsledamöter och åtskilliga ställde sig omedelbart bakom lagstiftningen, berättar Bill Browder i ett samtal i Mittmedias Podd72 som hölls strax innan Browder höll 2017 års Ohlinföreläsning vid den liberala tankesmedjan Bertil Ohlininstitutet.

Lyssna på podd72: The fight for justice with Bill Browder

Browder var tidigare Rysslands största utländska investerare, känd också för att exponera korruption. Men när Putin vände sig mot den största oligarken Mikhail Khodorkovskij 2003 ändrades spelplanen. När Putin började berika sig på oligarkernas pengar tvingades de som inte ville spela med bort.

Bill Browder slängdes ut ur Ryssland, sålde sina tillgångar och betalade skatt. Men hans advokat Sergej Magnitskij upptäckte att skatten på 238 miljoner dollar förskingrades av tjänstemän och anmälde det till myndigheterna. Det var början på mardrömmen. Magnitskij fängslades.

– Sergej torterades i 358 dagar och mördades 16:e november 2009. Sedan mordet fokuserar jag all min kraft på att få rättvisa åt Sergej Magnitskij.

Det var en sak som varken Magnitskij eller Browder förstod när anmälan gjordes. Att en av medbrottslingarna för Putin själv.

– Putin fick en del av de 238 miljoner dollar som stals, inte direkt till hans eget bankkonto, men väl till kontot som tillhör Sergej Roldugin, som är en känd rysk musiker.

Och Putins hämnd för att USA implementerade Magnitskijlagen var grotesk. För första gången i Rysslands ställdes en död man inför domstol. Men det Browder hade hittat var en öm punkt. Vad ska man med pengar till om man inte kan njuta av det? Och ryska oligarker gillar att ha pengar utanför Ryssland, där de tror att de är säkra, och kan spendera det på skolor för barnen, shopping för fruar och älskarinnor, lyxsemestrar och läkarbehandlingar.

– Ju mer extrem reaktionen blev, desto mer visste vi att kommit på något riktigt verkningsfullt.

I podden berättar också Browder om att det är ingen slump att det numera ökända mötet mellan en rysk advokat och Donald Trump Jr, Paul Manafort och Jared Kushner i Trumpkampanjen handlade om just detta. Browder själv har betalat ett högt pris för sitt engagemang. Åtskilliga dödshot och kidnappningshot har framförts.

– Jag skulle inte påstå att jag är rädd för mitt liv. Men det finns en verklig risk att de en dag kommer för att döda mig, det är något jag har att acceptera. Det är vad som händer när du går emot Putin regimen.

Frågan är dock större än Ryssland. Kanada har till exempel lagt till förbrytare från Sydsudan och Venezuela. Som Browder själv konstaterar, det finns ”bad guys” från många länder.

Här har Sverige möjlighet att vara en moralisk förebild genom att implementera akten brett med möjlighet att enkelt lägga till nya namn. Även om Browders erfarenhet att det mesta motståndet brukar komma från utrikesdepartementet borde det här vara en fråga som utrikesminister Margot Wallström (S) står på barrikaden för.

Det handlar om de kärnvärden som Wallström gärna kommunicerar i världen. Lagstiftningen borde även vara självklar i Alliansens valmanifest.

Törst vi hoppas att Sverige genomför Magnitskijlagen redan under nästa år, för Sergej Magnitskij och alla andra offers skull?

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#29 The fight for justice with Bill Browder

#28 A dangerous time - with Pomerantsev & Silverman

#27 Hesa Fredrik som skrek vid fel tillfälle

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar