Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilismen, bullret och bostaden

Vi behöver fler bostäder i Sverige. Bullerreglerna har gjorts mer tillåtande så att det har blivit möjligt att bygga närmare stora trafikleder. Nu larmas om riskerna med detta, skriver insändaren.

Alltfler människor kan drabbas av hjärt/kärlsjukdomar till följd av bullerexponering från trafiken. Självklart måste människors hälsa gå före.

Men är det självklart att det är människorna och människans behov av bostad som ska ducka för trafiken?

Varför inte tänka tvärtom? Varför inte i stället reglera trafiken så att bullerstörningar minskar?

Vi är mitt upp i en klimatförändring, där bilismen är en av de största bovarna genom sina utsläpp av växthusgaser. Vi ser rapporter på TV från Florida där nu miljontals människor flyr från sina hem (i bilar…) undan orkanen Irma. Allt tyder på att liknande väderkatastrofer kommer att bli allt vanligare i framtiden.

Så det är bråttom, mycket bråttom att styra utvecklingen mot minskad privatbilism och ökad kollektivtrafik.

Ett styrmedel i den riktningen är en stigande koldioxidavgift på fossila bränslen så att det blir riktigt olönsamt att använda bensintörstiga fordon. Om intäkterna från denna avgift sedan återbetalas i lika delar till varje medborgare, så får var och en chansen att satsa på miljövänligare transporter. Eller kanske en ny bostad? Visserligen nära en före detta motorväg, men där samsas nu elbilar med biogasdrivna bussar och cyklar. Det hälsovådliga bullret och de klimatskadliga avgaserna är ett minne blott.

Ingela Bollgren Hjertqvist

Klimatsvaret

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel