Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilhandlare sålde trasig bil – Bollnäsbo får rätt till ersättning

Strax efter köpet upptäckte kunden en rad fel på bilen som inte framgick vid köpet. Allmänna reklamationsnämnden ger honom nu rätt till ersättning från bilhandlaren.

Det var i december 2015 som kunden köpte en begagnad bil. Av kontraktet framgick att bilen såldes i befintligt skick och att säljaren inte ansvarar för dolda fel. Inga garantier gavs. Säljaren sa att det inte fanns några fel på bilen, men påpekade att den inte var ny och att det fanns skönhetsfel, så som rost.

Men redan efter 58 mil lämnade den nya ägaren in bilen på service och reparation, där flera fel upptäcktes. Mannen begärde då ersättning från bilhandlaren, då han menar att felen fanns vid köpet.

Läs även: Antalet ARN-anmälningar ökar

Bilhandlaren tyckte inte att företaget skulle behöva betala, eftersom att köparen hade skrivit under avtalet där inga garantier gavs. ARN tyckte dock annorlunda och gav kunden rätt. ARN menar att den var i väsentligt sämre skick än vad köparen hade kunnat vänta sig. Att bilen såldes utan garantier spelar ingen roll, då säljaren inte ska kunna friskriva sig från ansvar.

Däremot behöver bilhandlaren inte betala för alla reparationer, då kunden lagade dessa hos ett annat företag utan att först reklamera bilen eller be säljaren att fixa felet. ARN rekommenderar bilhandlaren att betala 4 391 kr och 50 öre till kunden.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!