Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilen värd att firas

Den 28 oktober firar vi bilens dag. Det är den officiella dagen för bilen och den fria rörligheten. Bilen, som har blivit 125 år, gör livet friare, rikare och enklare.

Tack vare bilen kan mobiliteten öka, något som är en förutsättning för ekonomisk utveckling, demokrati och högre livskvalitet. Rörlighet har varit en symbol för frihet i alla tider. Förr var det hästen som gav oss friheten, idag är det bilen och ibland även cykeln och mopeden. Det avgörande är att vi kan bestämma när och vart vi vill resa. Detta skiljer sig från andra transportslag, där resandet måste inordnas efter på förhand beslutade restider och linjenät.

Förutom att bilen är en frihetsmaskin, är den också föremålet som många älskar att hata. Tyvärr betraktar en del bilen som ett enda stort problem. Främst gäller det bilens utsläpp. Vi borde därför fokusera på hur vi blir av med dessa negativa externa effekter utan att offra mobiliteten och begränsa människors möjlighet till rörlighet. Utsläppen från nya bilar sjunker i rekordfart i Sverige. Sedan 2005 har utsläppen av koldioxid från nya bilar minskat med 25 procent. En förklaring till denna snabba positiva utveckling är att det inom bilindustrin görs stora investeringar i forskning och utveckling beträffande ny miljövänlig teknik. Elmotorer och effektiva batterier i kombination med förbränningsmotorer som går på andra eller tredje generationens biodrivmedel gör att CO2-utsläppen från morgondagens bilar kommer att vara mycket låga.

Bilen är en av seklets stora innovationer. Den är inte bara ett transportmedel i snäv bemärkelse, utan har också en social och kulturell betydelse. Bilen ökar våra möjligheter att umgås med släktingar och vänner, att knyta sociala band och ökar våra möjligheter att ägna oss åt olika aktiviteter. Bilen bidrar också till en mer flexibel arbetsmarknad, vilket gör att vi kan bo kvar och arbeta på annan ort. Men den skänker oss också en enorm känsla av frihet. För den yngre generationen är körkortet en symbol för inträdet i vuxenvärlden. I Sverige har cirka 85 procent tillgång till bil och bilen är en nödvändighet för många att få vardagen att gå ihop. Att föreslå åtgärder som försvårar eller fördyrar för de som har bil är att begränsa mobiliteten för den som bäst behöver den. Låt oss därför fira bilen, denna frihetsmaskin är väl värd att firas.

Jessica Alenius, vice vd Bil Sweden

Charlie Magnusson, informationschef MRF

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel