Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bildspel: Lyxmiddagen som räddar ekonomin

Julklappar till barnen och nyårsfirandet där vännerna njöt av din lyxmiddag har kanske fått plånboken att gapa tom. Per Ångström, kökschef, hjälper dig att spara pengar genom billig och trendig mat som till och med tar en säker plats på lördagsmenyn.

Med över trettio år i branschen är Per Ångström välkänd bland gästerna på Järvsöbaden. Det var här allt började, som hjälpreda i köket. Efter utbildning och närmare två år på Manhattan i USA, där han var med och startade en av områdets lyxigaste restauranger, Aquavit, bar det åter hem till Sverige.

Sedan många år tillbaka finner man honom hemma på den gamla släktgården, som Järvsöbaden är. Här tillagar han den traditionella, svenska och rustika husmanskosten som mättar hungrande magar hos tillresta turister och trogna Järvsöbor.

– Det är det som gäller till vardag och fest. Den vällagade husmanskosten är det jag först och främst värnar om, säger han.

Att laga mat under årets första månader kan vara jobbigt. Mörkret gör oss trötta och hos många gapar plånboken tom. Men Per Ångström menar att bra och nyttig mat inte behöver kosta speciellt mycket.

– En riktigt bra rätt enligt mitt tycke och smak är högreven. Den är rustik, mustig och har en tung smak samtidigt som den bara kostar cirka 60 kronor per kilo och man äter bara cirka 150 gram per person.

Det märks att Per Ångström har spenderat många år i köket på den gamla släktgården Järvsöbaden. Vant rör han sig bland puttrande såser, heta stekbord och sträcker sig utan att titta efter en klick smör som han med rapp hand slänger ned i oljan.

– Jag delar rotfrukterna i fyra delar. Saltar, pepprar och steker dem i olja med en liten klick smör för smakens skull. Broccolin steker vi också men innan den åker in i ugnen ger jag den en liten dusch av limesaft, de smakerna blir jättebra ihop, säger han och fortsätter:

– Rotfrukterna passar väldigt bra till den grova strukturen på köttet och det är väldigt svenskt att tillaga det.

Tid är pengar, lyder det gamla ordspråket. Visst kan det vara så. Men i det här fallet är det annorlunda. Tack vare att den billiga högreven tillagas på låg temperatur under flera timmar, beroende på storlek, får de grova fibrerna i köttet chansen att bli möra.

– Det ska vara låg temperatur och gå sakta. Är det för varmt i ugnen "knyter" sig köttet och det blir inte bra. Men det har många börjat förstå eftersom att det blivit populärare med långkok, säger Per Ångström.

Enligt honom är det just den rustika maten som för tillfället verkar vara trendig. Det märker han eftersom att allt fler börjat ta tillvara på den något åsidosatta köttbiten som han i dag tillagat.

– Just nu är det väldigt hippt med högrev och det är kul eftersom att jag tycker att det är en väldigt bra del av djuret som tas tillvara.

Så var den klar, den billiga middagen som kanske räddar januariekonomin och passar till festmiddagen. Högrev med rostade rotfrukter, potatiskaka och rödvinssås med mustig sky från köttet.

– En väldigt billig middag som samtidigt är nyttig, en av mina favoriter, säger Per Ångström.