Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilderbok för vuxna: Anna-Clara Tidholm berättar skogens historia

Vi lever i oroliga tider där hela vår planets framtid ligger i stöpsleven. Anna-Clara Tidholm gör vad hon kan för att få oss att förstå vår plats i "Skogens historia".

Det är ett konstnärligt intressant experiment som författaren och illustratören Anna-Clara Tidholm, Arbrå, gör med sin vackra och poetiska bilderbok. I "Skogens historia" behåller hon barnets nyfikna blick och sakliga sätt att se på världen som i hennes tidigare barnböcker, men tilltalet avslöjar att det är föräldrarna hon är ute efter.

Läs också: "Jag vill inte att barnen ska somna av mina böcker"

Det är som om barnet förklarar för den vuxna det självklara, att skogen har funnits mycket längre än vi. Hon berättar med en stillsam och underfundig humor som innehåller en hel del skärpa.

Upplägget är barnbokens. Varje uppslag består av en sida med en eller två meningar och så en bild, i tusch och ljusa akvarellfärger, där skogens vanliga och märkliga djur lever och dör. Somliga försvinner ur historien, andra kommer till. Det handlar om att äta och ätas. Skogen hotas och förändras av sina innevånare och av vulkanutbrott och istider, men det ändrar inte så mycket i det oändligt långa loppet.

Vissa uppslag ger samtida associationer. Som i bilden med de vargliknande djuren med gula ögon då jag tänker på olika medborgargarden: "Nattvandrarna bildade patruller som höll uppsikt. Med tiden blev de blinda och inåtvända".

Människan gör sitt intåg mot slutet av berättelsen och stökar till det mer än tidigare i jordens långa historia.

När allt ser mörkt ut, vägar täcker hela skogen och allt liv ser ut att vara utrotat ger hon i alla fall ett hopp för planetens framtid: "Men livet envisades med att komma tillbaka. Så börjar skogens historia". Därefter är det bara att börja om igen till första uppslaget där en avbruten gammal trädstam visar att något hänt långt tidigare: "Det blev morgon den första dagen".

Läs mer: Lokala författare mötte läsarna

Klokt om vänskap och rasism