Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilder visade det gamla Trönö

/
  • Lennart Persson och Yngve Olsson kände igen många personer och företeelser från bilderna som visades upp i utställningen.
  • Evert Högman från Sterte körde massaved åt Marma-Långrör. Den gröna Chevroleten var välkänd bland Trönöborna som kallade den Julgrana'.
  • Otto Rundin och Evert Norin ute på jobb för Norins elektriska.

Intresset för gamla bilder och bygdehistoria lockade hundratals besökare till helgens utställning om arbetslivet i Trönö. Besökarnas egna minnen gav ytterligare en dimension till de utvalda bilderna.

Annons

Varje höst arrangerar hembygdsföreningen i Trönö en utställning. Cirkelmedlemmarna tar fram fotografier och så mycket fakta de kan om motiven.

I år var tanken att presentera arbetslivet i socknen under 1900-talets första hälft. Genom att ta bilder från bilddatabasen Dibis trodde man det skulle gå relativt snabbt eftersom man inte hade väntat sig att hitta så mycket mer än jord- och skogsbruk men:

– När vi började fokusera så såg vi att det är ett jätteämne. Trönö var som en storstad i miniatyr och ett ganska självförsörjande samhälle. Utställningen växte explosionsartat, säger Birgit Lundgren som är ansvarig för utställningen.

De hundratals bilderna, som också lånats från privatpersoner, skildrar ett rikt näringsliv för 50-100 år sedan. I Trönö fanns det elfirmor, möbelfabrikanter, tjärfabrik och taktegel och smeder som kunde tillverka allt annat. Bageri, slakteri, taxi, bensinmack, frisörer, fjärdingsman, barnmorska och läkarmottagning, bortsett från alla sågar, lantbruk, timmermän och kolare. Och butiker i varje gathörn.

– Det sades att det krävdes 12 hushåll för att föda en affär. Det är otroligt, men på den tiden var man köptrogen, säger Birgit Lundgren.

De som under helgen klev in genom dörren till Trönögården kunde enkelt ta del av den moderna historien. Många kände igen sig själv, släktingar och Trönöprofiler. Besökarna delade gärna historier med varandra och deras berättelser visade tydligt hur mycket kunskap därute.

Lennart Persson och Yngve Olsson gick runt och pekade för varandra: "Kommer du ihåg?" eller "Ser du vem det här är?" Som när de tittade på en bild tagen under järnvägsbygget.

– Jag minns att farsan brukade åka med häst in till Söderhamn för att hämta dynamit. Dynamit och brännvin för rallarna skulle ju ha brännvin, säger Yngve Olsson.

Mer läsning

Annons