Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bilbältet ratas i Hudik

I Gävleborg använder 90,6 procent av bilförarna och passagerarna bältet. Men skillnaderna mellan kommunerna är stora. Hudiksvallsbor är näst sämst i länet när det kommer till att skydda sig med säkerhetsbältet.

En ny undersökning från NTF visar att bilbältesanvändningen ökat under det senaste året. Men där framgår också stora skillnader mellan de olika kommunerna.

I Gävleborgs län toppar Sandviken. Där drar 95,8 procent av alla förare och passagerare på sig bältet när de sätter sig i bilen. I Hudiksvall ser siffrorna betydligt dystrare ut. Där ligger bältesanvändningen på 85 procent, vilket är lågt, både sett till länet och till landet som helhet.

Verksamhetsledare Lars-Eric Abrahamsson vid NTF Gävleborg, anser att det är märkligt att så pass många ratar bältet.

– Det är den billigaste försäkringen som finns. Den är helt gratis och finns i alla bilar, säger han.

Att krocka utan bälte i 30 kilometer i timmen, förklarar han att är detsamma som att falla från en lägenhets första våning. Om krocken istället sker i hastigheten 50 kilometer i timmen, går det att likna med ett fall från den tredje våningen.