Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bidrag till orgelprojekt

Restaurerandet av Ljusdals två anrika kyrkorglar pågår för fullt. I veckan gav Rotary Ljusdal moraliskt såväl som ekonomiskt stöd till miljonprojektet i form av ett kulturstipendium.

Annons

Varje år delar Ljusdal Rotary ut ett kulturstipendium och i år blev mottagarna insamlingsstiftelsen för orgelprojektet i Ljusdal. De verkar för att återställa två av kyrkans tre orglar; barockorgeln byggd 1764 av firman Gren och Stråhle samt Setterquistorgeln från 1931. Den senare har varit i bruk fram till nyligen men har saknat ett antal av sina originalstämmor.

Rotarys stipendium på 5 000 kronor kommer inte göra någon större skillnad i ett projekt som kostar mångmiljonbelopp att genomföra. Men det finns ett annat syfte anser Olle Larsson som är medlem i Rotary och ledamot i orgelstiftelsen.

– Det är ett väldigt symbolvärde att visa att Rotary stödjer projektet, säger Olle Larsson.

Barockorgeln är en unik historia och i dag finns det bara två andra Gren och Stråhle-orglar i bruk i landet så projektet har redan nu satt Ljusdals kyrka på kartan.

– Det är en kulturgärning i bygden som gett ett eko i hela landet, säger Olle Larsson.

Under renoveringstiden är kyrkans organist Masako Karlsson hänvisad till en kororgel från 1993. Hon ser fram invigningen av de nygamla orglarna i februari 2015.

– Jag vet inte hur det kommer att kännas, men jag antar att det kommer vara fantastiskt. Jag gillar att spela på den stora orgeln så det blir kul att få tillbaka stämmorna, säger hon.

Restaureringsprojektet kostar runt sex miljoner kronor. Församlingen har avsatt cirka 2,5 miljoner och sen har Uppsala stift gett drygt 1,7 miljoner kronor. Därutöver har 100 000 kronor samlats in.