Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bidrag till läxhjälp ökar klyftorna

Rut-bidrag för "läxhjälp" är ett av de senaste förslagen från regeringen som ökar klyftorna i samhället.

Annons

Denna skattesubvention till privatundervisning kostar mellan 200 och 250 kronor i timmen, enligt privatundervisningsföretaget My Academys hemsida. Undervisningskostnaden i grundskolan är endast en fjärdedel av denna summa, cirka 60 kronor per elev och timme.

Välbeställda familjer kan, med regeringens förslag, kvittera ut upp till 100 000 kronor i bidrag per år för privat undervisning. Detta betalas av landets övriga skattebetalare. Platserna på attraktiva gymnasie- och högskoleutbildningar är begränsade. Detta gör att välbärgade familjer kan stärka sitt barns konkurrenskraft på övriga familjers bekostnad.

Det finns inte någon betydande svart marknad för privatundervisning som motiverar detta rutbidrag, enligt nationalekonom Jonas Vlachos vid Institutet för näringslivsforskning.

Alla skulle tjäna på att skolan, ideella krafter, föreningsliv och studieförbund tar ansvaret och organiserar "läxhjälp" för dem som har behov av detta. Ett jämlikt samhälle där resurser fördelas utifrån behov är ett tryggt samhälle där kreativitet och lust kan frodas. I alliansens Sverige är det än en gång de välbärgades armbågar som vässas.

Lars Berglund (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel