Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bidrag leder till jobb

Nästan 90 procent av alla hälsingar som får starta eget-bidrag har fortfarande jobb efter ett halvår. Men siffrorna från Arbetsförmedlingen får kritik från Småföretagarnas riksförbund.

101 personer från hälsingekommunerna fick starta eget-bidrag, eller stöd till start av näringsverksamhet som det egentligen heter, under 2012. Av dem var 87 personer, eller ungefär lika många procent, ett halvår efter avslutat program.

I Söderhamn var elva av tolv kvar efter ett halvår.

Förra året såg det ännu bättre ut. 94 procent i Hälsingland och 100 procent i både Söderhamn, Ovanåker och Ljusdal hade arbete. De resultaten gäller dock 90 dagar efter avslutat program, då det bara finns statistik till och med juni månad.

Ulf Marcusson jobbar med starta eget-bidrag på arbetsförmedlingen i Söderhamn.

– Det här är inga nyheter för oss. Åtgärden starta eget har funnits hos oss i många år och utfallet har alltid legat över 90 procent. Det är en av våra bästa åtgärder, säger han.

Stöd till start av näringsverksamhet fungerar så att en arbetssökande får ett ekonomiskt bidrag under sex månader för att bygga upp ett eget företag. Men den som söker måste först visa upp en trovärdig affärsidé och budgetplan för arbetsförmedlingen.

– Om man som individ har tankarna på att arbeta i egen verksamhet så har man kommit ganska långt som människa. Det är i regel ganska genomtänka idéer som presenteras, säger Ulf Marcusson.

Varför tror du att Söderhamn och Hälsingland utmärker sig?

– Väldigt många jobb i dag kräver högskoleutbildning. Vi är en sådan region där alla inte har det. Då är det den entreprenörsanda man har i sig som får råda, säger Ulf Marcusson.

Även nationellt sett är siffrorna höga. 2012 räknar Arbetsförmedlingen med att 85 procent av dem som fått bidrag i hela landet var kvar i arbete efter ett halvår.

Men alla är inte nöjda. Leif Svensson, som är ordförande för Småföretagarnas riksförbund, menar att Arbetsförmedlingen gör kortsiktiga uppföljningar för att hyfsa till sin egen statistik.

– Ska man se livskraften i ett företag får man titta efter två till tre år. Går det bra då är det ett livskraftigt företag med en sund affärsidé, säger han.

Småföretagarnas riksförbund är inte kritiska mot starta eget-bidraget som sådant.

– Det är jättebra, men Arbetsförmedlingen är för dålig på att se till att det är rätt personer, rätt affärsidé och rätt affärsplan. Vad är det som säger att långtidsarbetslösa är bäst lämpade för att starta företag? säger Leif Svensson.

Enligt honom är det många som lägger ner sina företag efter några år, med skulder på flera hundra tusen.

– Det knäcker ju dem totalt, först arbetslös och sedan skuldsatt. Det finns stora risker i det här. Vi brukar råda Arbetsförmedlingen att ta hjälp av småföretagare, säger Leif Svensson.

Ulf Marcusson skriver i ett mejl att arbetsförmedlingen i Söderhamn samarbetar med Nyföretagarcentrum, vars konsulter är erfarna småföretagare.

Han säger också att arbetsförmedlingen håller kontakten med "sina" företagare i flera år efter att det sista bidraget betalats ut.

– Om de vill ha vår service. Det kan vara att man skickar ett mejl eller ringer. Kanske ska man anställa och behöver vägledning, säger Ulf Marcusson.