Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biblioteksnedskärningar rör upp känslor hos Losborna

Politiker och tjänstemän lyckades inte kyla ner de heta känslorna under onsdagens stormöte i Los där ortsborna gick man ur huse för att försvara sitt bibliotek mot redan beslutade besparingar.

Läs mer: Efter neddragningarna - Los enda biblioteksanställda säger upp sig

De 50 stolarna som ställts fram räckte inte långt när besparingarna på Los bibliotek och biblioteksassistenten Eli Hynnes plötsliga besked om att säga upp sig skulle diskuteras under det blixtinkallade stormötet på onsdagskvällen. Folk fick stå utmed väggarna i den lilla skolmatsalen för att få plats. Allas blickar var riktade mot en panel bestående av två politiker och två tjänstemän som visserligen hade stolar att sitta på, men som verbalt trycktes upp mot väggen gång på gång av ilskna tirader från en ständigt växande talarlista.

Bibliotekschefen Birgitta Sandqvist-Andersson försökte gång på gång förklara att besparingarna drabbar alla i kommunen, inte bara invånarna i Los.

– Jag förstår att det är upprörda känslor här, men min uppgift är att alla i kommunen ska få det så bra som möjligt, svarade Birgitta Sandqvist-Andersson som påpekade att det gjorts en 14-procentig besparing på varje kommundel.

Något som näppeligen blidkade åhörarna och någon påpekade att varken Färila, Järvsö eller Ljusdal kommer behöva hålla stängt under semestertider eller vid sjukdom, vilken blir konsekvensen för Los bibliotek med bara en anställd.

Läs mer: Vikariestopp drabbar Los bibliotek

Bibliotekschefen medgav att enligt besparingsbeslutet så ska biblioteket vara stängt under semesterveckorna i sommar. Men hon hoppas kunna omfördela vissa resurser så att det kan finnas sommarvikarier även i Los under viss tid av perioden. Sen sträckte Birgitta Sandqvist-Andersson ut en hand till föreningslivet på byn.

– Det finns föreningsdrivna bibliotek och det kanske finns föreningar som är intresserade av att hjälpa till att hålla biblioteket öppet?

Men det förslaget fick kalla handen av publiken som menade att så mycket i Los redan förlitar sig på ideella krafter. Biblioteket däremot är en samhällsservice som kräver kunskap och kompetens.

Försöken att blidka Losborna var dömda redan innan mötet började. Besparingarna är ett faktum sedan början av förra året då sparpaketet sjösattes och det finns inga signaler från politiken att nya pengar är på väg in.

Läs mer: Stora sparkrav på biblioteken

Även om sparkravet på biblioteken ursprungligen är ett politiskt påfund verkade de två politikerna i panelen nöjda med hålla en låg profil. Och under större delen av mötet lät de tjänstemännen klä skott för kritiken. Men när Jonny Mill från Ljusdalsbygdens parti fick frågan om han inte kunde fixa fram pengarna som krävs för att hålla Los bibliotek öppet över sommaren, svarade han.

– Vi från politiken har inte detaljstyrt den här besparingen. Men det är viktigt att vi politiker är ute och ser reaktionerna. Jag ska ta med mig era synpunkter och hoppas att vi kan hitta en lösning.

Hur en sådan lösning kan se ut gick han emellertid inte in närmare på.