Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biblioteket i Edsbyn byggs om och ut för 16 miljoner – invigningsklart i januari

Hela biblioteket i Edsbyn är nu en byggarbetsplats. Där bokhyllorna tidigare stod byggs det om för fullt och suterrängvåningen en trappa ner håller på att få en helt ny rumsindelning. Dit kommer Edsbyns museum att flytta.

Följ med på en rundvandring i ett bibliotekshus i förvandling.

Läs mer: Om minskade utrymmen för biblioteket - Anette Helgesson och Yoomi Renström

– Det blir säkert bra, när allt är klart. Det blir ju en betydande uppfräschning av byggnaden. I stort sett har inget gjorts åt huset sedan det byggdes och kunde invigas 1979, säger bibliotekschef Inga-Lill Embretsen.

Det är Ängabyggen som är huvudentreprenör för om- och utbyggnaden. Projektet har en total budget på 16 miljoner. Just nu jobbar runt tio personer med det.

I slutet av oktober väntas arbetena vara klara och i början på nästa år planeras återinvigning av både bibliotek och museum.

Läs mer: Dags för den stora biblioteksflytten i Edsbyn

– Hittills har arbetet flutit på bra. Mellan den 25 april och 6 maj gjuts de nya grundplattorna på framsidan och baksidan. Vi sätter också upp nya innerväggar i biblioteksdel och museidel, säger platschef Thomas Wiklund.

En stor förändring är att bibliotekspersonalen får sina arbetsrum på samma plan som biblioteket. För att få in dagsljus i kontoren har nya fönster tagits upp på den norra väggen.

En annan stor förändring är att entrén byggs om på framsidan. Det blir en gemensam entré med en ny hiss för bibliotek och museum. En halvtrapp leder upp till biblioteket och en halvtrapp leder ner till museet.

På baksidan byggs en ny personalingång plus inlastning. Denna del är också en förberedelse för den arkivutbyggnad som planeras uppföras om två år 2018.

Installation av en ny ventilation hör också till de stora uppdragen.

Läs mer: Drygt sex miljoner 2018 till arkivutbyggnad i Edsbyn

Med på rundvandringen i biblioteket som håller på att byggas om följer även bland andra Gunilla Persson och Torbjörn Lang som representerar museet och Ovanåkers hembygdsförening.

De går runt och tittar i de lokaler som museet kommer att få. Den tidigare hörsalen på bottenvåningen kommer att bli museets största rum och där kommer Lim-Johan-utställningen att få en hedersplats mitt i rummet.

– Det blir större än jag har trott. Nu när vi får se hur det blir i verkligheten känns det jättebra, säger Gunilla Persson.

– Den nya placeringen av museet blir många snäpp bättre än den nuvarande i Celsiusskolans källare. Samordningen med biblioteket blir en fördel för både oss och dem, säger Torbjörn Lang.

Ragnar Karsbo från Elektra jobbar denna dag med att sätta upp kabelstegar, som man sedan kan dra kablar på. Även han tror på den nya placeringen av museet.

– Det verkar bli bra. Jag kommer själv att besöka museet. Det blir lättare och mer tillgängligt, när det har flyttat hit. Det kommer även att finnas ett kafé, som man kan besöka, säger Ragnar Karsbo.

Genom att bygga in den utealtan som fanns vid den gamla hörsalen och använda korridoren utanför hörsalen får museet ett enkelt kafé med utsikt över Voxna älv. Även här ska en ny grund för den inbyggda altandelen göras.

Läs mer: Nya förskolan i Edsbyn inflyttningsklar