Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biblioteket byggs om för drygt 13,1 miljoner

Ett förslag för att lösa Edsbyns museums lokalproblem är att bygga ut biblioteket och flytta muséet till bibliotekets bottenvåning i Edsbyn.

Samhällsbyggnadskontoret har nu tittat närmare på vad en sådan lösning skulle kosta. Den sammanlagda investeringskostnaden för att bygga ut biblioteket - Kulturrum - skulle gå på 13 150 000 kronor.

I denna summa ingår alla kostnader för utbyggnad, ombyggnad, totalrenovering av alla ytskikt, ny ventilation och belysning, inredning på biblioteksplanet.

Edsbyns bibliotek byggdes 1980.

Den projektering som har tagits fram för Kulturrum har främst inriktat sig på de nya delar som behöver byggas för att åstadkomma en tillgänglig, funktionell och attraktiv byggnad med museum och bibliotek i samma byggnad.

Det handlar till exempel dels om en nybyggd entré, dels ombyggnationer invändigt för att skapa kontorsplatser i biblioteksdelen.

Noterbart dock är att förslaget inte ger någon lösning på museets behov av arkivutrymmen.

Det var kommunstyrelsen som i slutet av förra året gav samhällsbyggnadskontoret i uppdrag att göra en mer fördjupad översyn av investeringskostnader och intäkter för Kulturrum och bibliotek.

I översynen konstateras att det är Ovanåkers hembygdsförening som driver Edsbyns museum. Muséet har i dag sina lokaler i Celsiusskolans källare. Samhällsbyggnadskontoret har samverkat med bibliotekets och museets personal och representanter för hembygdsföreningen.

Samhällsbyggnadskontoret konstaterar också att museet skulle bli mer tillgängligt med den nya placeringen och få möjlighet att öka besökarantalet. Skulle man ta en entréavgift på 50 kronor per besök i museet skulle det ge en beräknad inkomst på 60 000 kronor per år, enligt översynen.

I dag är museet i Edsbyn avgiftsfritt.