Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biblioteken kopplar upp sig

Vill visa att internet är mer än roliga kattklipp.

Den internationella kampanjen Get online week (fritt översatt: "uppkopplade veckan") vill inspirera människor att använda internet till både nytta och nöje. Initiativet pågår den 24-30 mars i hela Europa.

Som en del i detta kommer Ovanåkers bibliotek befinna sig på Voxnadalens gymnasiums kafé under tisdag och onsdag.

– Egentligen borde alla bibliotek vara med på det här, säger bibliotekarien Anette Helgesson.

Tillsammans med sina kollegor ska hon bland annat visa hur biblioteket fungerar på nätet och hur besökarna kan nå bibliotekets miniblogg Bibblabloggen.

De ska även demonstrera tjänsten Library Press Display, genom vilken en stor del av alla världens tidningar går att nå. Aktiviteterna riktar sig till både ungdomar och äldre.

Trots att Sverige är ett av världens mest uppkopplade länder tror Anette Helgesson att det behövs mer internetkunskap, även bland unga.

– Det finns en övertro till ungdomars internetkunskaper, säger hon.

Därför vill hon visa att det går att använda internet till mycket mera än roliga kattklipp. Samtidigt är internetkunskap viktigt ur demokratisynvinkel.

– Vi vill motarbeta den digitala klyftan. Om du inte vet hur du ska använda internet hamnar du i ett utanförskap, eftersom så mycket av vårt samhälle är uppbyggt kring webben, säger Anette Helgesson.