Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Biblioteken håller än

En liten nedgång i allmänhet och funderingar kring förbättringar i Järvsö.

Annons

Men än behåller biblioteksverksamheten dragningskraften på invånarna i Ljusdals kommun.

229 463 lån inklusive skolbibliotekens verksamhet är en minskning med 2,4 procent från 2009.

Ser man till utlåningen på folkbiblioteken i kommunen låg den 2010 på 10,7

– Ljusdal har länge legat högt i utlåningsstatistik sett till landet i övrigt och det gångna året var inget undantag, säger bibliotekschefen Lotta Trosell Svender.

Ramsjö har minskat sin utlåning med 25 procent.

– Det beror enligt personalen där på att elevunderlaget minskat och ett annat sätt att arbeta med läsning, säger Lotta Trosell Svender.

I övrigt är det endast biblioteket i Järvsö som har ögonen på sig i negativ bemärkelse och som har tappat drygt 1 500 lån på ett år.

– Jag har fått politikernas uppdrag att se över vår verksamhet i Järvsö. Där är bibliotekslokalerna långt inne på skolområdet och anses av medborgarna som för små, säger Lotta Trosell Svender.

Biblioteken i Färila och Los är de som har ökat sin utlåning under 2010. Av dessa ökar Färila mest både procentuellt och i antal. Det handlar om nära 2 000 fler lån eller en ökning med 7.2 procent.

I övrigt kan konstateras att skönlitteraturen i bokform fortfarande håller ställningarna och att ljud- och talböcker blir populärare