Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beviset på Ljusdals publiksuccé: Har det elfte bästa snittet i fotbolls-Sverige

Nykomlingen Ljusdal har överraskat stort i division 1 – och ligger tvåa i tabellen efter sex spelade omgångar. Tittar man på publiksnittet på hemmaplan håller det hittills obesegrade laget till och med damallsvenska mått.

– Det handlar om flera års jobb som tjejerna har gjort, säger styrelsemedlemmen Jennie Helmersson.

När Ljusdal besegrade Huge senast med 4–0 var det 512 personer som såg naturgräspremiären på Älvvallen. Den publiksiffran är den bästa någonsin för ett damlag i seriespel för Ljusdals IF.

Efter tre spelade hemmamatcher i division 1 norra Svealand har Ljusdal nu publiksnittet 474 – ett siffra som är av damallsvenska mått, visar Sportens granskning.

I Sverige finns sex division 1-serier, där Ljusdal har det bästa hemmasnittet av alla 72 lag – och dessutom har laget ett bättre hemmasnitt än samtliga 14 lag i den näst högsta serien, Elitettan.

LÄS MER: Sju heta hälsingar – Ljusdals IF dundrar vidare i ettan

– Det är verkligen superkul. Framförallt är det ju tjejerna och tränarna som har gjort det här jobbet under flera år. Sen försöker vi ju att hypa tjejerna i sociala medier, och uppmärksamheten från media gör ju sitt också, säger Jennie Helmersson, också medveten om att de sportsliga resultat som laget levererat gjort sitt.

– Resultaten gör ju en del, det går ju så bra nu. Det känns som att det är mycket som faller på plats, säger hon.

Ljusdal "slår" även två damallsvenska lag i Sverige – KIF Örebro har ett hemmasnitt på 461 och Kristianstads DFF har 422. Det gör att Ljusdal just nu är elva i hela damfotbolls-Sveriges publikliga.

Jennie Helmersson förklarar vidare:

– Vi har jobbat länge med samma tjejer, vi har en perfekt åldersstruktur i laget och har gjort några kanon-nyförvärv som levererar.

Kan det komma ännu fler än 512 i nästa hemmamatch, tror du?

– Vi skulle vara extremt nöjda om vi kunde hålla det här (snittet), gör vi det så är vi supernöjda. Men det handlar om resultaten, fortsätter laget att leverera så här så kan det absolut komma mer folk.

All publik är inte betalande, för en hel del är ungdomar under 18 år. Men det fina, och något oväntade, publiksnittet kan även komma att få ekonomiska fördelar i föreningen.

– Klart att det finns fördelar, föreningen jobbar hårt för att allt ska flyta. Ett lyft för ekonomin är det ju, men hur mycket vet jag inte, säger Jennie Helmersson.

Hon har själv en bagkrund som spelare i Ljusdals IF – "många säsonger" – men var aldrig i närheten av det lyft man nu ser i klubben.

– Nej, absolut inte. När jag spelade var det de närmast sörjande som tittade. Det här är verkligen skitkul, säger hon.

FAKTA: Här är listan på Sveriges mest publikdragande damfotbollslag

1. Eskilstuna United DFF: 2 235 (allsvenskan)

2. Piteå IF: 982 (allsvenskan)

3. Kvarnsvedens IK: 889 (allsvenskan)

4. Linköpings FC: 881 (allsvenskan)

5. FC Rosengård: 787 (allsvenskan)

6. Mallbacken IF Sunne: 693 (allsvenskan)

7. Umeå IK FF: 558 (allsvenskan)

8. Vittsjö GIK:541 (allsvenskan)

9. Kopparbergs/Göteborg FC: 500 (allsvenskan)

10. Djurgårdens IF: 481 (allsvenskan)

11. Ljusdals IF: 474 (division 1 norra Svealand)

12. KIF Örebro: 461 (allsvenskan)

13: Hammarby IF DFF: 453 (elitettan)

14: Kristianstads DFF: 422 (allsvenskan)

15: Växjö DFF: 416 (elitettan)

Näst bäst i hela division1 efter Ljusdals IF: Assi IF, 230 (division 1 Norrland)