Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bevarar 1700-talets Renshammar

Renshammar lagas och lappas för att se ut så nära 1700-talets originalskick som möjligt.
Äntligen, tycker Cathrine Palmcrantz som äger gården.

Så som Renshammar ser ut nu har det gjort sedan 1700-talet – även om det förstås var gult från början. Men huset har blivit lite slitet genom århundradena. Nu restaureras det utvändigt, med takomläggning och vård av fasaden och gamla fönster på övervåningen.

– Vi vet inte hur välbevarat det är, men hittills har det verkat vara det, säger Mimmi Göllas från byggnadsvårdsföretaget.

Under tegeltaket har man hittat kyrkspån, som bara kostades på fina hus förr i tiden. De kommer att täckas över igen, för att bevara dem. 1817 slog åskan ner i taket men bara en del av det brann upp.

– En del av kyrkspånen kan vara kvar från 1700-talet, säger Mimmi Göllas.

Någon genomrenovering är det inte tal om utan byggnadsvård där man byter ut så lite som möjligt. Att hitta rätt material när tillverkarna är borta sedan länge är inte alltid det lättaste, men det ska vara så nära originalet som det går. Tunnare glas än vårt nutida är ett exempel.

Restaureringen har varit på tal sedan Renshammar blev kulturminnesmärkt för omkring 30 år sedan. I oktober ska arbetet vara färdigt, om vädret tillåter.