Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Betydelsefulla streck på racerbanan

Årets prova-på-bilsport inleds på lördag och bjuder på en rad nyheter. Under säsongen kommer besökarna kunna se och köra på en bana som allt mer börjar likna en riktig racerbana.

Annons

Inför helgens premiär pågår arbete för att ställa i ordning banan som ligger i Östanbohörnet av den gamla flygflottiljen. Sträckningen har länge varit temporär, på grund av vissheten kring flygplatsen och inför varje session har funktionärer fått placera ut orangea koner för att markera bansträckningen. Men från i år är det slut med det.

– Vi har fått tillåtelse att måla banmarkeringar och ta bort den gamla belysningen. Det hinner vi inte med till på lördag men siktar på att vara klar till den 12 juli. Nu arbetar vi med att täcka över fundamenten som ligger mellan landningsbanan och taxibanan, säger Micke Skoglund, som varit pådrivande för att få till stånd de nya förändringarna.

Det är fortfarande en tillfällig lösning i väntan på den riktiga racerbanan som SMK Söderhamn planerar. Kommunen har fört upp detaljplaneärendet på sin prioriteringslista men det lär ändå inte hända något inom den närmsta tiden. I väntan på en ny detaljplan har föreningen ettårsavtal med Söderhamns kommun och det är svårt .

– Med ett långtidsavtal skulle vi få helt andra vyer. Då blir det helt andra möjligheter till sponsorer. Nu får vi ta ett år i taget, säger Hans-Eric Berg, ordförande i SMK Söderhamn.

Det har föreningen gjort nu i mer än tio år. Under samma period har prova-på-racingen blivit allt mer populär och spridit sig genom Sverige. SMK Söderhamn hör till de absolut mest prisvärda och lockar deltagare från hela Gävleborg.

I år blir det körning 28 juni, 12 juli, 2 augusti samt 23 augusti. Alla med bil eller mc kan vara med och köra. Det enda som krävs är en hjälm och heltäckande klädsel.

– Många är rädda att de ska bli ifrånkörda. Så är det absolut inte. Vi delar upp oss efter rutin och alla kör i sin egen takt. Vi är här för att ha roligt, säger Micke Skoglund.

Men man behöver inte köra själv för att uppskatta prova-på. Från publikplats ser man hela banan och depån är full av spännande bilar. Oavsett om man kommer dit för att testa gränserna eller gör det till en familjedag med fart, fläkt och fika.