Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Betongparken väntar på besked från Arvsfonden

Den 9 september beseglas betongparkens öde på Östernäs i Ljusdal. Då tar Allmänna Arvsfonden beslut om man ska skjuta till hela eller delar av beloppet på 4,8 miljoner som behövs för att ro projektet i hamn.
I värsta fall avslås ansökan helt.

I våras lämnade Ljusdals betongparksförening in en ansökan till Arvsfonden på totalt 4 847 500 kronor. Så mycket pengar saknades för att kunna förverkliga projektet om en betongpark på Östernäs.

Förhoppningen i samband med att ansökan lämnades in var att beskedet skulle komma redan i början av sommaren, men så blev det inte.

– Vi trodde att det skulle tas beslut i juni, men det hanns inte med, säger föreningens ordförande Ninni Fastén.

– Man är ju frustrerad över att det står still, det händer ju ingenting, fortsätter hon och säger att beslut från Arvsfonden väntas först i början av september.

Den tidpunkten bekräftas av Cecilia Eriksson, som är handläggare på Arvsfonden. Hon berättar att ärendet ska beslutas den 9 september.

Åt vilket håll det lutar kan handläggaren emellertid inte svara på.

– Tyvärr, jag är handläggare och bereder ärendet men det är Arvsfondsdelegationen som fattar beslutet, säger Cecilia Eriksson.

Arvsfonden betalar aldrig ut hela beloppet för ett projekt, den sökande föreningen måste ha någon annan finansiering också. Den har Ljusdals Betongparksförening fixat från kommunen som lovat att bidra med tre miljoner kronor. Dessutom är platsen projekterad så rent teoretiskt går det att börja bygga direkt om pengarna kommer från Arvsfonden. Något som kommunen verkar hoppas på, nästan lika mycket som betongparksföreningen.

– Vi håller alla tummar, säger Emma Nordebo Snygg, chef på gata-park.

Men även om Arvsfonden ställer sig positiva till projektet och vill stödja det, är det inte säkert att de betalar ut hela den ansökta summan på 4,8 miljoner. Det är ordföranden för Ljusdals betongparksförening medveten om och vill därför inte hoppas för mycket.

– Jag vågar inte, för då kommer jag bli så besviken om vi inte får allt, säger Ninni Fastén som även säger att det finns pengar att söka via Idrottslyftet.

– Men jag vill ligga lågt med det tills vi hört från Arvsfonden. Och där kan vi max söka 500 000 kronor.