Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Betongparken blir verklighet – Arvsfonden bidrar med miljoner

Allmänna arvsfonden har beslutat att bevilja pengar till en betongpark i Ljusdal. Betongparksföreningen får 4,8 miljoner kronor – hela det ansökta beloppet.
Parken kan börja byggas på Östernäs redan till hösten.

På onsdagen togs ett rejält steg närmare förverkligandet av en betongpark på Östernäs när Arvsfonden tog beslutet skjuta till 4 859 000 kronor till projektet.

Ett beslut som glädjer, inte minst Ninni Fastén som är ordförande i föreningen som ansökt om pengarna.

– Vi är skitglada, inte minst för ungdomarnas skull. De frågar dagligen om det blir en park. Nu kan vi äntligen sätta oss ner och känna att yes, vi har fått det.

Att betongparksföreningen får hela beloppet de ansökte om är extra glädjande. Ninni Fastén var orolig att de bara skulle få delar av beloppet. Men från Arvsfondens sida verkar det inte varit någon tvekan.

– Det handlar om att uppfylla kriterier och rikta sig till rätt målgrupper och det har den här föreningen gjort, säger presschefen Stefan Berg.

Arvsfonden skjuter aldrig till hela beloppet till ett projekt, så kommunens löfte om att bidra med tre miljoner kronor till projektet vägde tungt i sammanhanget.

– De har en bra laguppställning, som vi brukar säga, ett bra samarbete med andra föreningar och så är kommunen med, säger Stefan Berg.

Nu när pengarna finns är frågan när bygget kan sätta i gång. Ninni Fastén verkar angelägen om att det ska ske så snart som möjligt.

– Det är pengarna som har varit den största frågan. Nu ska vi prata med kommunen och se om vi kan sätta fart nu eller måste vänta till våren, säger hon.

Chefen för gata-park på kommunen Emma Nordebo-Snygg ser inga problem med att börja bygga redan till hösten.

– Marklov att bygga är klart och sökt, ritningar finns så det borde vara fullt görbart att börja till hösten. Sen om det blir färdigt beror på vilken höst vi får, säger hon.

Emma Nordebo-Snygg poängterar att projektet ligger i föreningens regi och det är de som ansvarar för bygget, men kommunen kan bidra med administrativ hjälp och entreprenörskontakter. På fredag ska hon träffa föreningen och lägga upp en tidsplan. Något som hon tycker ska bli väldigt kul.

– Jag tycker det här är jätteroligt. Jag har varit engagerad sen starten 2011 och sen dess har vi jobbat med myrsteg, så det är superroligt att få vara med i utförandet också, säger Emma Nordebo-Snygg.

Även Stefan Berg på Arvsfonden är märkbart nöjd över att betongparksföreningen får sina pengar. Han förstår vilken skillnad ett sådant här projekt innebär för en mindre ort.

– Det känns jättebra naturligtvis. Det är helt i linje med vårt uppdrag, våra pengar ska inte stanna på kontot, de ska tillbaka till civilsamhället och de ideella föreningarna, säger Stefan Berg.