Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Betala skatt efter bärkraft

Klyftorna har ökat markant de sista åren, mellan den välsituerade och den som lever på gränsen till existensminimum. Vill vi ha ett rättvist välfärdssamhälle, då får vi betala skatt, men den ska erläggas efter bärkraft.

Alliansregeringen med det nya arbetarpartiet Moderaterna i toppen, gjorde verkligen en riktig rivstart, när man började med att sänka skatterna med 85 miljarder. Hör och häpna: först och främst med tanke på låg- och medelinkomsttagare. De hade räknat ut att en sjuksköterska till exempel skulle få mellan 1 200 och 1 500 kronor mer i börsen. Inte alls dåligt.

Vid en riksdagsdebatt, angående skatter, framkom det att vår finansminister Anders Borg fick 13 000 kronor mer i sin börs i månaden. Höginkomsttagare överlag och särskilt de "girigbukar" som tillskansat sig stora avgångsvederlag eller bonusar, i miljon och miljardklass, där "klirrade" det nog till ordentligt.

Än pensionärerna då, vad fick de? Ingenting! Jo, de fick betala högre skatt, än de gjorde när de var kvar som arbetstagare.

Förmögenhetsskatten togs bort. Var det också i första hand med tanke på låg- och medelinkomsttagare? Ytterligare en skattesänkning kommer att genomföras omfattande 120 miljarder, som är upplånad. Då tändes ett litet hopp om att vi pensionärer skulle få en släng av sleven. Men till dem så räckte inte pengarna. Däremot så får vi se fram emot en sänkning av pensionerna, år 2010.

Vid alla tillfällen som givits så har alliansregeringen framhållit sjuksköterskans skattelättnad. Det har ni faktiskt ältat till leda för medborgarna. Särskilt när man för någon dag sedan fick läsa i en av kvällstidningarna att borttagande av förmögenhetsskatten hade resulterat i att de med de största förmögenheterna fick en skattesänkning på en miljon i veckan.

Om kommuner och landsting med flera som verkar vara i stort behov av pengar, på ett tidigt stadium, fått klartecken från regeringen om att medel är avsatta och kommer att betalas ut snarast. Låt oss anta att 1/3 av de miljarder, som gick till skattesänkning skulle ha reducerat de varsel och uppsägningar som de tvingats göra. Även arbetslösheten hade friserats med någon procent.

Det svenska folkhemmet, som vi nog känner oss lite stolta över att få tillhöra, har nog naggats i kanten, rätt rejält. Klyftorna har ökat markant de sista åren, mellan den välsituerade och den som lever på gränsen till existensminimum. Vill vi ha ett rättvist välfärdssamhälle, då får vi betala skatt, men den ska erläggas efter bärkraft.

Helge Falk

pensionär som betalat tv-licens sedan 1957

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel