Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besvikelse över inställd förhandling: "Nu måste Sverige kräva att Fikru Maru får en rättsprocess"

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Förhoppningarna grusades på måndagsmorgonen när Fikru Marus familj och advokater kom till den etiopiska domstolen. Av en fångvaktare fick de veta att domstolen ställt in förhandlingen.

Läs mer: Utlovad förhandling för Fikru Maru - familjen hoppas på frigivning

Något besked om orsaken har inte meddelats från domstolens sida.

– Nu måste Sverige kräva att det blir en rättsprocess i Fikru Marus fall, säger Margareta Sidenvall vid aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa.

Utrikesminister Margot Wallström uppger att fängslandet av den på Hudiksvalls sjukhus anställde hjärtläkaren Fikru Maru, har tagits upp vid svenska statsbesök i Etiopien. Samtidigt har utrikesministern framhållit att Sverige inte kan lägga sig i ett annat lands rättsprocesser.

Inför måndagens förhandling tycktes det finnas signaler om att processen skulle påbörjas. Vad som nu hände, är vad som hänt vid flera tidigare förhandlingar. Det ställdes in med kort varsel. Nu uppges att förhandlingen i stället kommer att hållas den 30 juni.

Fikru Marus dotter Emy Maru är på plats i Addis Abeba tillsammans med sin mamma och syster. Emy Maru förklarar att det har varit mycket nervöst inför måndagen eftersom situationen är jobbig och svår att hantera. Hon besökte Fikru Maru i fängelset på måndagen.

– Vi vill att eländet ska ta slut, säger Emy Maru.

Läs mer: Utrikesministern svarar om Fikru Maru: "Så har tyvärr inte skett"

Under måndagseftermiddagen träffade familjen företrädare för svenska ambassaden i Addis Abeba. På tisdagen har Fikru Maru fått tillstånd att hålla överläggningar med sina etiopiska advokater och Hans Bagner. Han var tidigare anlitad som Marus svenske adovkat men uppdragsgivaren Swedfund har avslutat det uppdraget.

– Det verkar som att Fikru Maru har beväpnat sig med en förberedelse om att just det här skulle hända. Han fortsätter att ha en positiv framtoning, åtminstone till sina anhöriga, säger Margareta Sidenvall.l.

Läs mer: Undersköterskor på utbildning - kräver att Margot Wallström agerar