Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besvikelse efter Höghammarbeslut

Beslutet om stoppad antagning till tre program på kommunens gymnasiesärskola Höghammar inför hösten, blev en besvikelse. Det anser Kennet Fröjd som planerar för att starta friskolan Hälsogymnasiet i Bollnäs.

Bakom friskolan står SUH Innovation AB, där Kennet Fröjd är vd. Han är också verksamhetschef för föreningen SUH, Svenskt utvecklingscentrum för handikappidrott, som äger bolaget – och har också ett förflutet som gymnastiklärare på Höghammarskolan i Bollnäs.

Inför höstterminen i fjol fick friskolan tillstånd att starta gymnasiesärskola med två program – Hälsa, vård och omsorg samt individuella. Men i början av sommaren fick skolan anstånd med starten till 2014.

Hur det blir med starten i år, är fortfarande oklart.

– Vi har en massa andra intressanta saker på gång och ska ha ett möte i nästa vecka för att bestämma strategin, säger Kennet Fröjd. Och först efter mötet vill han berätta hur många som har sökt till friskolan.

Vid Höghammarskolan, med elever från många kommuner, har antalet minskat de senaste åren – från cirka 350 för några år sedan till beräknade 130 till hösten.

– Vi har haft 19 ansökningar i år, men tre har redan hoppat av. De vill gå utbildningar på hemmaplan i stället, säger rektorn Jonny Bodin.

På grund av det vikande elevunderlaget för Höghammar, har barn- och utbildningsnämnden nu beslutat att tre program ska avvecklas från och med i höst.

Ett av de program som ska avvecklas är Fastighet, anläggning och byggnation (tidigare Miljö och fastighet) – som Hälsogymnasiet har ansökt om att få starta hösten 2015. Då vill friskolan också starta programmet för hotell, restaurang och bageri – som Höghammar behåller.

Kennet Fröjd hade hoppats på att kommunen skulle lägga ner båda programmen – och att friskolan skulle kunna ta över de elever som redan går på programmen.

Han anser det orimligt att behålla sex nationella program, samtidigt som kommunens prognoser för sin gymnasiesärskola pekar mot bara 40 elever läsåret 2017/2018.

– Vi vill samverka, inte konkurrera, för att rädda något kvar i Bollnäs. Det finns en stor samlad kompetens runt utvecklingsstörning här – och det svider när den försvinner, tillsammans med hundratals jobb.

Men hur ska ni lyckas få fler elever, när utvecklingen för Höghammar går åt motsatt håll?

– Jag tror att utvecklingen vänder – att de utbildningar som leder till jobb kommer att få elever, även om de finns utanför elevernas hemorter. Och det är sådana utbildningar vi vill satsa på.

I friskolans ansökan till Skolinspektionen inför hösten 2015, ingår också de båda program, som friskolan redan har tillstånd för.

– De finns med som "back up", eftersom tillståndet bara gäller i år. Och vi vill hålla alla vägar öppna – i fall vi väntar med starten till nästa läsår.