Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bestående ung företagsamhet kräver politisk attitydförändring

Enligt Tillväxtverkets Entreprenörskapsbarometern kan varannan person i Sverige tänka sig att vara företagare och när valet står mellan att vara företagare eller anställd så föredrar en tredjedel att vara företagare. Önskan och viljan att bli företagare är stor i vårt län. Gävleborgs län placerar sig i Tillverksverkets undersökning på en tredje plats i riket.

I Sverige kan ungefär halva befolkningen (49 procent) i åldern 18-70 år tänka sig att bli företagare. Samtidigt kan vi konstatera att 51 procent inte ens skulle kunna tänka sig att bli företagare. Detta kan jämföras med att 10 procent av Sveriges befolkning är företagare idag.

I den yngsta åldersgruppen 18-30 år, är det 68 procent som kan tänka sig bli företagare. I den äldsta åldersgruppen, 56-70 år, är det däremot bara 24 procent. Andelen som kan tänka sig att bli företagare minskar alltså med åldern. Vi ser även att det är fler män än kvinnor som kan tänka sig att bli företagare. Däremot är skillnaden mellan personer med svensk respektive utländsk bakgrund liten när det gäller denna fråga.

Den 20 februari visar en ny årskull unga gävleborgsföretagare upp sig på Våga Vara Egen mässan på Läkerol Arena i Gävle. Ung Företagsamhet i vårt län har raskt utvecklats till att bli bäst i landet. Med den takten och den framtidstron dessa ungdomar visar skulle det inte förvåna om vårt län inom en mycket snar framtid är landets mest företagsamma län.

Samtidigt visade Svenskt Näringslivs årliga ranking av bästa företagarkommuner att vårt Gävleborg har stora problem med attityd till företagande från politiker och offentliga tjänstemännen. Vårt län hamnade som helhet på föga smickrande näst sista plats, där just attityden till företagande sänker Gävleborg. Om vårt län ska tillvarata den skaparkraft våra ungdomar står för och inte få dem att tappa lusten när de blir äldre måste det till en attitydrevolution. Politiker som ledare och föredöme måste visa inte bara i ord (för det gör redan många) utan också i handling att man främjar entreprenörskap och företagande. Personer som lyckas förverkliga sina drömmar och bli förmögna på kuppen är något som är eftersträvansvärt.

Lyhördhet, tro på individen och vilja att riva hinder så individens egen drivkraft att satsa på att utveckla sina idéer får spelrum är den attityd som Folkpartiet Liberalerna vill ska prägla vårt län. Med en sådan attitydförändring i Gävleborg och med en riksdag som inte lägger på entreprenörer och andra eldsjälar pålagor som hämmar istället för främjar företagande kan Gävleborg bli ett län med tio kommuner som blomstrar av både unga och äldre entreprenörer.

Per-Åke Fredriksson (FP)

riksdagskandidat, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel