Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bestående skador - landstinget frias

Sjukvården i Söderhamn gjorde inget fel när den lät bli att magnetröntga en man som skadat foten. Det beslutar Inspektionen för vård och omsorg, som utrett anmälan om fel i vården.

För tre år sedan skadade mannen foten i en arbetsplatsolycka. Han fördes till jourmottagningen i Söderhamn, där han slätröntgades och syddes.

Vid en senare undersökning konstaterade en ortoped lösa benfragment och bestående nervskador i foten. Enligt mannen kunde detta ha undvikits om skadan undersökts med magnetröntgen inom fyra veckor.

"Jag kan sedan 110321 inte längre gå, promenera och leva det liv jag tidigare levt", skriver han i sin anmälan.

Men Inspektionen för vård och omsorg avslutar ärendet utan att rikta någon kritik mot Landstinget Gävleborg. Den verksamhetschef som ytterst ansvarat för mannens vård ser inga brister i landstingets övergripande struktur, och uppger att läkarna inte har handlat felaktigt på något sätt.

Läkaren som först behandlade mannens skada uppger att så skedde "helt enligt vetenskap och beprövad erfarenhet".

Enligt patientjournaler ska inte heller den läkare som gjorde en uppföljande undersökning av foten ha påträffat någon skelettskada, och inte heller hört mannen efterfråga magnetröntgen.

Verksamhetschefen upplever det samtidigt som "mycket beklagligt" att undersökningen med magnetröntgen försenats, och att mannen "med facit i hand" kunde ha remitterats till ortopeden i ett tidigare skede.