Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besparing i Los som slår hårt mot servicen

Ljusdals kommun tänker sig att spara cirka 50 000 kronor på neddragningar av den service som biblioteket i Los tillhandahåller, skriver en bekymrad Conny Englund i Los Bygderåd.

Annons

Detta genom att skära ner på öppettiden så att nuvarande personal får gå ner i tjänstgöringsgrad från 75 procent till 62,5 procent. Vidare så ska inte ersättare sättas in vid den ordinarie personalens sjukdom eller semester. Detta får konsekvenser.

Det blir alltså minskade öppettider under hela året och i princip helt stängt över sommaren då den ordinarie personalen har semester. Under sommaren har biblioteket många besök av turister som nu inte kan ske då biblioteket är stängt. Biblioteket i Los betjänar ett område av cirka fem kvadratmil inom vilket ett 20-tal byar finns. Noterbart är att biblioteket även fungerar som skolbibliotek.

Många av våra besökare åker långa sträckor och det är ju inte så roligt att komma till en stängd biblioteksdörr om den ordinarie personalen till exempel är sjuk och ingen vikarie har kunnat sättas in.

Biblioteket i Los har enligt senaste statistiken drygt 15 000 utlåningar av böcker varje år, ljudböcker, tillgång till datautlåning och historiematerial som enbart finns i Los, samt att man ordnar utställningar, sagostunder, teater, föreläsningar och musik.

Vi i Los bygderåd accepterar inte att vårt område ska ha sämre förutsättningar än vad som nu finns. Man har ju redan skurit ned bokanslaget från 80 000 kronor per år till 60 000 kronor, samt att man också har dragit in på bokleveranser från två till ett tillfälle i veckan

Vidare anser vi i Los bygderåd att det slår särskilt hårt mot vårt område då det inte finns någon alternativ motsvarande service här. De som behöver låna en dator, till exempel, har ju inte något annat ställe att gå till.

Los bygderåd vädjar till dem som bestämmer om öppettiderna för biblioteken i kommunen att ändra beslutet så biblioteket i Los får vara intakt som det är i dag.

Conny Englund

ordförande Los Bygderåd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons