Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslutet är fattat: Fullmäktige säger ja till bandyhall i Söderhamn

Nu är det klart, Söderhamns kommunfullmäktige har fattat beslut om att säga ja till en bandyhall i Söderhamn.

Det blev en intensiv och långdragen debatt om bygget av en bandyhall när Söderhamns kommunfullmäktige sammanträdde under måndagskvällen. Det senaste beslutet om bandyhallen togs i april, då man sa ja till att göra en projektering för att se vad ett väderskydd skulle kosta. Man tittade också på vad det skulle kosta att bygga en hall på annan plats.

Läs mer: Här kan bandyhallen i Söderhamn byggas

Förslaget som kommunfullmäktige sa ja till handlar om en hall på 52,5 miljoner, och platsen föreslås bli nedanför gokart-hallen på Hällåsen där det är parkeringar idag. Den kostnaden är dock inte riktigt fastställd eftersom man inte rett ut vad bland annat markberedningen kan kosta. Det kan alltså bli mer, eller mindre.

Läs mer: Ledare: Alla dessa ohederliga bandyhallsdebatter...

Under sammanträdet gjorde Anders Ramstrand (KD) ett tilläggsyrkande. Han föreslog att Söderhamns kommuns investering i hallen inte får överstiga 60 miljoner kronor.

– Det är inte vår uppgift att se till att näringslivet fungerar, och det är inte vår uppgift att driva en bandyförening. Vår uppgift är att skattepengarna ska gå till det de ska enligt lag, och det vi tror är bäst för våra medborgare, sa Ramstrand under sammanträdet.

Många undrar nu om det verkligen betyder ett ja till hall. Magnus Svensson (C), oppositionsråd, förklarar:

– Ja, det är ett ja till igångsättning av hall om den ryms inom 52,5 miljoner, eller snarare 60 miljoner efter tilläggsyrkandet. Men om det blir dyrare än så måste det upp igen. Vi går ut på en projektering nu.

Läs mer: Svenne Olsson efter beslutet om bandyhall: "En väldigt stor och glad dag"

Han har varit positiv till att bygga en hall genom alla turer som varit under åren.

– Jag har ju liksom jobbat med det här sedan den 22 februari 2007, då hade jag första mötet med Broberg. Jag är jätteglad nu. Det är en otrolig glädje, men jag förstår också hur de som tycker att de förlorat känner, säger Magnus Svensson.

Många ledamöter var missnöjda med underlaget, att kostnaden inte var tillräckligt utredd och att det inte går att säga säkert att andra verksamheter skulle påverkas av beslutet.

– Det handlar inte om antingen eller, det handlar om både och. Vi måste våga vara offensiva, sa Lindestam och menade då att man inte ska ställa vård och omsorg mot kostnader för en hall.

Läs även: Bandyhall eller inte? I kväll avgör fullmäktige i Söderhamn

Efter en två timmar lång debatt sa 32 ledamöter ja till att besluta enligt kommunstyrelsens förslag, och 17 ledamöter sa nej. Nu börjar arbetet med att utreda den exakta kostnaden för en bandyhall på Hällåsen.

Söderhamnspolitikerna är splittrade i frågan om en bandyhall, och i kommunfullmäktige verkade det finnas ungefär lika många röster för som emot.

Många hade yrkat på återremiss och när det väl var dags att komma till beslut var det den första frågan som kommunfullmäktiges ledamöter skulle ta ställning till. Men efter votering med siffrorna 33 mot 16 så beslutade fullmäktige att ärendet skulle avgöras idag. Det krävdes 17 röster för att ärendet skulle återremitteras.

Under kommunfullmäktiges sammanträde liverapporterar vår reporter Mathilda Svensson från salen: Den liverapporten hittar du här.