Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut taget om HBT-certifiering av kommunen

I samband med förra årets politikerdebatt under Pridefestivalen lämnade Annika Persson (FP) in en motion om att HBT-certifiera kommunen. Nio dagar innan 2014 års Pride har ett beslut slutligen tagits i kommunfullmäktige. Som första kommun i länet kommer man att HBT-certifiera delar av sin verksamhet.

Jonna Källström Böresson, kommunsekreterare, är den som ansvarat för underlaget för beslutet.

– Det hela började i höstas då frågan togs upp i kommunstyrelsen första gången. Det ledde till att bland andra förvaltningscheferna, nämndernas ordförande och kommunstyrelsens ledning fick en utbildningsdag i normkritiskt förhållningssätt och HBT-begrepp.

Själva förslaget om hur man skulle kunna HBT-certifiera större delar av kommunen återkallades däremot då, eftersom man ansåg att det skulle bli för dyrt. RFSL var inte intresserade av någon billigare lösning.

– Att HBT-certifiera kommunens samtliga medarbetare skulle gå på sju miljoner kronor och att certifiera sex grupper, vilket var ett av mina förslag, skulle kosta 474 000 kronor, säger Jonna.

Förslaget som klubbades i måndags innebär att man begränsar sig till två grupper inom den kommunala verksamheten som får HBT-certifieras, samt att ta fram en plan för hur övriga medarbetare ska utbildas. Certifikatet kommer kosta 178 000 kronor och är giltigt i tre år. RFSL ska hålla i utbildningarna som innebär att medarbetarna under åtta månader får förkovra sig under tre seminarietillfällen. Även kommunverksamheternas informationsmaterial, blanketter och styrdokument, miljö i kontorsrum och väntrum ses över. Målet är att skapa en atmosfär där alla kan känna sig inkluderade, enligt RFSL.