Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut om viadukt överklagas – laglighet ifrågasätts

Artikel 1 av 1
Viadukten i Delsbo
Visa alla artiklar

En Näsvikenbo engagerar sig i järnvägsviaduktens framtid i Delsbo och överklagar kommunens beslut att be Trafikverket säga upp avtal med Dellenbanans vänner och riva bron.

Läs även: Kommunen sätter ned foten

Det finns sedan länge en politisk vilja att lösa trafiksituationen runt viadukten. Men det är Trafikverket som äger både väg, järnväg och marken runt omkring.

För att hitta en lösning på en mångårig intressekonflikt, bestämde kommunstyrelsen att skicka en skrivelse till Trafikverket. Där begär kommunen att avtal med Dellenbanans vänner sägs upp och att viadukten rivs. Det begärs även pengar från regionen för att genomföra detta.

Det här sätter fart på processen som legat i träda, sa kommunstyrelsens ordförande Mikael Löthstam (S) i samband med beslutet.

Den här skrivelsen har upprört många, men det finns även många dellbor som gärna ser att viadukten tas bort.

Nu överklagas kommunstyrelsens beslut av en Näsvikenbo, som anser att beslutet inte har fattats enligt gällande lagar.

Beslutet hävdas vara ett försök att gå runt en detaljplaneprocess.

Det finns ingen detaljplan för det aktuella området, men i den gällande översiktsplanen för Delsbo nämns möjligheten att riva viadukten. Det sägs också att om en musei- och turistjärnväg blir verklighet på Dellenbanan, behövs en ny viadukt som ger god trafiksäkerhet.

Stadsarkitekt Mats Gradh bedömer att det kommer att krävas en detaljplan om viadukten ska tas bort och området byggas om.

– Det har så stor påverkan på omgivningen, säger han.

Men frågan om en detaljplan blir aktuell först i ett senare skede när och om Trafikverket beslutar att riva bron och göra om korsningen.

I överklagandet till Förvaltningsrätten framhålls Dellenbanans kulturhistoriska värde och att kommunen inte har tagit hänsyn till det.

Läs även: Länsmuseet värnar viadukten

Dessutom argumenterar Näsvikenbon att Dellenbanans vänner inte har fått delta i beslutsprocessen och inte fått meddelande om beslutet.

Att inte diskutera med oss innan är osjysst, sa Sigurd Melin, vid Dellenbanans vänner, efter beslutet i kommunstyrelsen.

Men i somras träffades kommunen, Trafikverket, Dellenbanans vänner och Aniktslyftargruppen för att diskutera trafiksituationen.

Det var efter en skrivelse från föreningen Ansiktslyftargruppen och Delsbo byaråd som frågan blev aktuellt igen. I den skrivelsen bifogades synpunkter från flera företag som anser att trafiksituationen måste lösas och då bör viadukten rivas. Det fanns även en namninsamling där många dellbor ställde sig bakom en rivning.

Det är Trafikverket som äger frågan om viaduktens framtid och hur trafiksituationen ska lösas och därför är det med dem som Dellenbanans vänner egentligen ska diskutera spårets framtid.

Läs ävan: Dressinåkningen hotas om viadukten rivs

Men kommunstyrelsen tog ändå ett beslut som kan tolkas som att kommunen vill vara med och bidra till en lösning.

– Vi måste få ett slut på diskussionen och hitta en lösning som passar alla, säger Mikael Löthstam (S), kommunstyrelsens ordförande.

På ett förslag från Centerpartiet bestämde sig nämligen politikerna för att uppmana Dellenbanans vänner, Ansiktslyftet i Delsbo och Delsbo byaråd att tillsammans utarbeta ett förslag och lämna in det i god tid innan budgetberedningen våren 2017.