Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut om skolbudget dröjer

Att lägga ner "allergiförskolan" i Björktjära och barnomsorg nattetid, är inget som politikerna i barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs vill genomföra.
Men några beslut om budgeten för nästa år – där förslagen till besparingar är många – kunde inte fattas vid sammanträdet på torsdagen. Orsaken är att de fackliga förhandlingarna om förslagen har slutat i oenighet.

Förslaget till budget för 2012 fanns på dagordningen – och enligt tidsplanen skulle nämnden ha fattat beslut om den nu. Men så länge förhandlingarna med de anställdas fackliga organisationer inte är avslutade kan inga beslut fattas, konstaterade nämndens ordförande Jan Lahenkorva (S).

Diskussioner om budgeten – främst de många sparförslag som tjänstemännen har presenterat – blev det ändå. Och där gjordes det klart från både majoriteten och oppositionen att man inte ville se någon nedläggning av avdelningen för barn med grava allergier vid Björktjära förskola.

Jan Lahenkorva räknar med att besluten om budgeten – och vilka besparingar som ska göras – ska kunna fattas på ett extra sammanträde den 5 oktober. Annars finns det risk för att hela budgetprocessen i kommunen försenas.

Jan-Olof Blomberg från Lärarnas riksförbund är inte lika säker på att förhandlingarna kan avslutas före den 5 oktober. Lärarfacken vill ha mer tid för att undersöka arbetsmiljökonsekvenserna, om skolpengen sänks och det blir mindre pengar per elev till skolverksamheten – som är ett av förslagen i budgeten.

- Vi har redan fått en enorm ökning av arbetsbelastningen och våra medlemmar tycker att det har gått för långt redan, säger Jan-Olof Blomberg.