Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om Ringslyckan överklagas

Beslutet att lägga ner demensboendet Ringslyckan i Rengsjö har väckt hård kritik i bygden.

Nu överklagar Rengsjöbon Siw Mickelsson kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens hantering av frågan.

Annons

Den 25 augusti beslutade socialnämnden i Bollnäs om en åtgärdsplan för att få sin ekonomi att gå ihop. I planen var nedläggning av de sex platserna på Ringslyckan en av åtgärderna.

Åtgärdsplanen hade tagits fram på begäran av kommunfullmäktige – efter det att socialnämnden tidigare i år hade vänt sig dit med en begäran om 6,5 miljoner kronor i tilläggsanslag .

Ansökan om tilläggsanslag behandlades i kommunstyrelsen den 22 september. Förslaget till fullmäktige blev att säga nej, med hänvisning till kommunens trängda ekonomiska läge. Och det blev också fullmäktigebeslutet i måndags kväll.

- Får det gå till så här? undrar Siw Mickelsson. Det togs ju inget särskilt beslut om demensplatserna i Rengsjö i fullmäktige, trots att frågan diskuterades ingående i debatten.

Hon anser att en nedläggning av alla demensplatser i en kommundel är både principiell och av stor vikt för invånarna – och drar paralleller med beslut om nedläggning av skolor i Bollnäs kommun, som alltid har beslutats i kommunfullmäktige. Och nu vill hon att förvaltningsrätten i Falun ska pröva om processen har gått rätt till enligt kommunallagen.