Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut om Ringslyckan överklagas

Beslutet att lägga ner demensboendet Ringslyckan i Rengsjö har väckt hård kritik i bygden.

Nu överklagar Rengsjöbon Siw Mickelsson kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens hantering av frågan.

Den 25 augusti beslutade socialnämnden i Bollnäs om en åtgärdsplan för att få sin ekonomi att gå ihop. I planen var nedläggning av de sex platserna på Ringslyckan en av åtgärderna.

Åtgärdsplanen hade tagits fram på begäran av kommunfullmäktige – efter det att socialnämnden tidigare i år hade vänt sig dit med en begäran om 6,5 miljoner kronor i tilläggsanslag .

Ansökan om tilläggsanslag behandlades i kommunstyrelsen den 22 september. Förslaget till fullmäktige blev att säga nej, med hänvisning till kommunens trängda ekonomiska läge. Och det blev också fullmäktigebeslutet i måndags kväll.

- Får det gå till så här? undrar Siw Mickelsson. Det togs ju inget särskilt beslut om demensplatserna i Rengsjö i fullmäktige, trots att frågan diskuterades ingående i debatten.

Hon anser att en nedläggning av alla demensplatser i en kommundel är både principiell och av stor vikt för invånarna – och drar paralleller med beslut om nedläggning av skolor i Bollnäs kommun, som alltid har beslutats i kommunfullmäktige. Och nu vill hon att förvaltningsrätten i Falun ska pröva om processen har gått rätt till enligt kommunallagen.