Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut om fiskestopp av sik

Det kommer att bli fiskestopp av sik längs de södra delarna av Bottenhavskusten. Syftet är att rädda siken och öka fiskbeståndet.

Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att införa fiskstopp längs de södra delarna av Bottenhavskusten. Från Nordanstig i norr till Tierp i söder kommer förbudet gälla under sikens lekperiod, siken leker från den 15 oktober tilI den sista november. Förbudsområdet sträcker sig fyra nautiska mil från kusten. Kring Storjungfrun och Storgrundet utanför Söderhamn kommer det bli stopp året om för fiske med mängdfångande redskap.

– Syftet med fiskestoppet är att stärka beståndet av den havslekande siken. Vi vill prova fiskefria områden för att se om det kan få ordning på beståndet, säger Martin Rydgren som arbetar som utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Från yrkesfiskarnas håll är beslutet om fiskestopp av sik till största del välkomet.

– Vi har själva kommit överens om det. Vi hoppas att sikbeståndet ska bli bättre genom förbudet och att det i framtiden ska gynna oss, säger Lars Erik Åslund fiskare från Kuggören.

Han säger att förslaget till beslutet har diskuterats av yrkesfiskarna under remisstiden och att de allra flesta är positiva till beslutet.

– Alltid är det någon som drabbas, men det har inte varit några större diskussioner kring det, säger Lars Erik Åslund.

Martin Rydgren berättar att han har fått både positiv och negativ respons på beslutet, både av yrkesfiskare och av fritidsfiskare.

– Det är de helt fiskefria områdena som många har åsikter om, säger han.

Beslutet om att införa fiskestopp av sik kommer av att sikbeståndet har minskat kraftigt sedan 1990-talet. Skarven, sälen och överfiskning är några av orsakerna som har lyfts fram i tidigare debatter. Beslutet som nu presenteras gäller under en femårs period.