Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut om busskort meddelas på fredag

Migrationsverket och X-trafik arbetar med att lösa problemen med busskort för asylsökande. På fredag hoppas man komma fram till en överenskommelse.

Helahälsingland.se har tidigare berättat att Migrationsverket beslutat att dra in månadskorten för asylsökande i exempelvis Ljusne. I stället får varje familj ett busskort laddat med 10 resor per månad.

Många har reagerat på att asylsökande då får svårt att ta sig till aktiviteter, som till exempel fotbollsträning eller biblioteksbesök, som är viktiga för deras mående.

Migrationsverkets chef i Söderhamn, Lars Ulander, har berättat att myndigheten och X-trafik har diskuterat möjliga lösningar på problemet.

– X-trafik har presenterat två förslag och vi har jobbat fram ett eget, så just nu finns det tre förslag som ser lite olika ut, säger Lars Ulander.

Han vill inte gå in på hur förslagen ser ut i detalj, men säger att alla tre kommer att vara en förbättring i jämförelse med nuvarande lösning för de asylsökande. Diskussionen just nu handlar om vem av X-trafik och Migrationsverket som ska betala vad.

– Det resonemanget sköter vi internt, men vi har sagt att vi ska hitta en lösning. På fredag kommer vi att ta ett beslut.