Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut i kväll: Nu kan luften på Kilaforsskolan förbättras

Under åtminstone tio års tid har ventilationen i klassrummen på Kilaforsskolan varit undermålig. De senaste månaderna har både facket och Arbetsmiljöverket krävt åtgärder. I kväll kan kommunfullmäktige fatta ett avgörande beslut.

I ett tiotal av klassrummen på Kilaforsskola är ventilationssystemet anpassat för 17 elever per klass. Men i verkligheten går det uppemot 30 elever i varje klass, vilket har lett till väldigt dålig luft. Mätningar från förra året har visat att koldioxidhalten i vissa klassrum är fem gånger högre än vad de borde vara.

Läs också: Trycket på rektorerna i Bollnäs är för högt – Arbetsmiljöverket kräver åtgärder

– Man blir väldigt trött och har ingen uthållighet när det inte finns något syre. Så det är klart att det blir jobbigt i klassrummet, säger skolans bitrände rektor Anna Lena Lagergren.

Enligt henne har man från skolans sida under åtminstone tio års tid påpekat att något måste göras åt luftkvaliteten. Men ingenting har hänt. Nu kan det äntligen bli ändring på den saken.

I höstas gjorde Arbetsmiljöverket inspektioner på skolan. Det resulterade i en rapport som kom runt årsskiftet. Där pekas luftkvaliteten ut som en brist som måste åtgärdas.

I samma veva började även Lärarförbundets representanter på skolan surna till rejält över att inget gjordes åt problemen.

Läs också: Arbetsmiljöverket ger skolor bakläxa

Enligt det fackliga ombudet Carola Norring hade kommunen lovat att fixa ventilationen under 2015.

– De gjorde undersökningar och tittade på hur de skulle lösa det. Och då ansåg man att det skulle bli för dyrt. Så i höstas någon gång så lades det på is och då kände vi att nu är det nog, berättar hon.

– När vi hade fått ett löfte om att det skulle åtgärdas och så drogs det tillbaka så valde vi att göra en skriftlig framställan enligt arbetsmiljölagstiftningen, säger skyddsombudet Anna Persson.

Efter det har det börjat hända saker. Tekniska förvaltningens fastighetsgrupp har arbetat fram en plan på vad som måste göras.

I slutet av förra veckan fattade tekniska nämndens ordförande Daniel Didricksson (L) ett så kallat delegationsbeslut där han föreslår en omfördelning i nämndens investeringsbudget. 6 miljoner kronor ska flyttas från 2017 års budget till årets för att finansiera en ombyggnad av ventilationssystemet. Arbetet ska genomföras under sommarlovet så att ny ventilation finns på plats när höstterminen startar i augusti.

Det förslaget ska tas upp under ett extrainsatt kommunstyrelsemöte i dag, måndag och i kväll ska kommunfullmäktige fatta det avgörande beslutet.

Läs också: Skolchef om åttornas betyg: "Resultaten är bekymmersamma"