Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut fattat – Korttidsvården flyttar från Västerbacken till Ljusne

Efter att kostnaderna skenat för en flytt av korttidsvården inom sjukhusområdet har omvårdnadsnämnden beslutat att det blir en flytt till Kastanjen i Ljusne. – Det har bara blivit strul och det resulterade i plan b, säger omvårdnadsnämndens Katarina Hedberg (S).

Nu har omvårdnadsnämnden beslutat att den kvarvarande korttidsvården flyttar från Västerbacken till Kastanjen i Ljusne.

Läs mer: Stor besvikelse på Västerbacken i Söderhamn

Beslutet var inte svårt att fatta, med tanke på de fakta som finns i dag, enligt nämndens ordförande Katarina Hedberg (S).

– Jag hoppades att det skulle bli okomplicerat, och det var en enig nämnd. Men så har vi också diskuterat det innan, säger hon.

Innan flytten blir av krävs en del mindre ombyggnationer, dagens åtta platser i Ljusne ska bli 20. Något genomförandedatum finns inte i nuläget.

Läs mer: Söderhamns äldreomsorg står inför ett stålbad – närmare 18 miljoner kan behöva sparas

Kommunens avtal på Västerbacken löper ut under 2018, men förhoppningarna från nämndens sida är att utflyttningen sker tidigare. Lokalerna på Västerbacken är inte i bra skick, varken för brukare eller personal, enligt Katarina Hedberg.

Förslaget att flytta verksamheten till Ljusne har tidigare mött hård kritik från flera håll.

Omvårdnadsförvaltningens chef, Anna-Karin Eklund, har inhämtat synpunkter angående lokaliseringen av korttidsvården från primärvårdens hälsocentral i Söderhamn och Ljusne samt regionens palliativa team. Även berörd personal finns med i arbetet.

Konsekvensanalyser kommer att genomföras och analyseras under arbetet med flytten.

Alternativet med en flytt inom sjukhusområdet till lokaler som ägs av Region Gävleborg försvann i ett tidigare skede. Kvar fanns i stort sett bara alternativet med Kastanjen, menar nämnden.

Läs mer: Korttidsplatser kan komma att inrymmas på Kastanjen i Ljusne i stället för sjukhusområdet

– Det var ett väl förankrat beslut att flytta inom sjukhusområdet, men under resans gång har bland annat kostnaderna skenat. Det har bara blivit strul och det resulterade i plan b, säger Katarina Hedberg.

Lokalerna i Kastanjen kräver relativt små ingrepp och kan på ett enkelt sätt anpassas för andra ändamål i framtiden.

– Vi har svårigheter, men vi måste se framåt. Vem vet vad Kastanjen används till om några år?