Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besked om busskort för asylsökande

Migrationsverket och X-trafik har kommit överens om en lösning.

Migrationsverket och X-trafik har kommit överens om att återgå till 30-dagarskort.

– Det känns bra och folk är jätteglada, säger Karim Mahmoudi Taghana, asylsökande och boende i Ljusne.

I augusti beslutade Migrationsverket att asylsökande i exempelvis Ljusne inte skulle få 30-dagarskort på X-trafik. I stället fick varje familj ett busskort laddat med 10 resor per månad.

Reaktionerna bland de asylsökande har varit starka och lösningen har inte heller varit optimal för varken X-trafik eller Migrationsverket. Men nu har de alltså kommit överens om en annan lösning.

– Vi fortsätter med 30-dagarskortet, åtminstone under hösten, förmodligen fram till årsskiftet. Vi ska utreda vilka andra möjligheter vi har efter det, men den diskussionen sköter vi internt, säger Lars Ulander, chef på Migrationsverket i Söderhamn.

Bland de asylsökande är glädjen och lättnade stor. Karim Mahmoudi Taghana har själv inte drabbats eftersom har en praktikplats och därmed fått busskort. Men han märker av den lättade stämningen.

– Det är jättebra att vi får busskort. Många har redan varit och hämtat dem, säger han.